Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Στιγμές του 20ού αιώνα της Λίνας Αλεξίου.

Ιστορικό σκαρίφημα – δημοσιογραφική καταγραφή προσωπικής επιλογής με αναφορές, περιγραφές και νύξεις που ενδιαφέρουν όλους.

Απόσπασμα από το βιβλίο:


1985 – Συνθηκη Σενγκεν

ΣΥΝΘΗΚΗ του Σένγκεν για την καθιέρωση ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ο δικαστής Χρήστος Σαρτζετάκης, 56 ετών, γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκλογές: ΠΑΣΟΚ 46%, ΝΔ 41%, ΚΚΕ 9%, ΚΚΕ Εσωτερικού (Κύρκος) 2%. Ο Γκορμπατσόφ γίνεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ. Η Αθήνα 1η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θεσμός που εισάγει η Μελίνα. Στα εγκαίνια και ο Μιτεράν, 700 εκδηλώσεις οργάνωσε η Μελίνα: με Πέτερ Στάιν, Ζούμπιν Μέτα, Μορίς Μπεζάρ, Μάνο Χατζιδάκι, Πίτερ Μπρουκ, Πίτερ Χολ, Λέοναρντ Μπερνστάιν, Μάιλς Ντέιβις. Ιδρύεται το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με βάση τη συλλογή έργων Κυκλαδικής και Αρχαιοελληνικής Τέχνης που δώρισε η συλλέκτρια (με τον σύζυγό της Νίκο) Αικατερίνη Γουλανδρή. Εμφανίζονται τα WINDOWS, τα προσφιλή «παράθυρα» της MICROSOFT στις οθόνες των υπολογιστών. Κυκλοφορούν τα λάπτοπ (laptop). Το τραγούδι «Ρίτα Ριτάκι» των Κατσιμιχαίων. Πτώση αεροπλάνου της Ερ Ίντια στην ιρλανδική θάλασσα από τρομοκρατική ενέργεια: 329 νεκροί.

✝ Αποχαιρετούν: Ίταλο Καλβίνο, 62 ετών. Όρσον Ουέλς, 70 ετών. Νίκος Εγγονόπουλος, 75 ετών. Σπύρος Βασιλείου, 83 ετών. Γιώργος Οικονομίδης, 69 ετών.