Ο γνωστός χορευτής, χοροδιδάσκαλος και ερευνητής της χορευτικής παράδοσης της Κρήτης, ταξιδεύει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και να προσφέρει εξειδικευμένη διδασκαλία και μύηση στους κρητικούς χορούς.

Τα σεμινάρια κρητικών χορών, θα πραγματοποιηθούν από τις 9 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μεγαλακάκης θα διδάξει στην Βοστόνη , στην Νέα Υόρκη , στο Μόντρεαλ , στο Τορόντο , στην Καλιφόρνια ,στο Λος Άντζελες και αλλού.

Οι υποψήφιοι προς εκπαίδευση είναι:

Άτομα κάθε ηλικίας – εθνικότητας – χορευτικού επιπέδου κρητικών χορών, αλλά και με γνώσεις (σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο) σε άλλα είδη χορού. Τελικός σκοπός είναι η αναβάθμιση και της τέχνης του κρητικού χορού σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Εδώ και πολλά χρόνια, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για να ανεβάσω το επίπεδο στην κρητική χορευτική έκφραση. Όραμά μου είναι να διαδώσω και να προβάλλω την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πρόταση μου απευθύνεται σε πολιτιστικούς φορείς – συλλόγους – σχολές χορού – χορευτικές ομάδες που επιθυμούν τα μέλη τους να εντρυφήσουν στην τέχνη και ιστορία του κρητικού χορού.

Στόχος μου είναι η δημιουργία καταρτισμένων και εμπνευσμένων χοροδιδασκάλων οι οποίοι θα μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στις χώρες διαμονής τους.

Στην Αθήνα, σε όλους νομούς της Ελλάδας αλλά και σε πολλές πόλεις του κόσμου, μας συμβαίνει να διδάσκουμε κρητικούς χορούς πολύ συχνά, σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την Κρήτη αλλά και σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Η αγάπη του κόσμου για τον κρητικό χορό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και είμαι για εμάς μέγιστη τιμή. Δεν παίζει σημασία από πού είσαι αλλά το πώς μυείσαι σε μία τέχνη. Ο κρητικός χορός έχει ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια , άρα είναι μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Προσεγγίζουμε την τέχνη του κρητικού χορού σαν μία τέχνη που έχει μία οικουμενική – παγκόσμια εμβέλεια και δυναμική.

Όραμά μας είναι να ανεβάσουμε το χορευτικό επίπεδο όσων χορεύουν ή διδάσκουν κρητικούς χορούς σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα την καταγωγή ή την εθνικότητά τους».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού. Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 1998 ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την “Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών”. Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα. Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2006 κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005. Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.

Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO. Τον Ιούνιο του 2008 χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας.Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.

Τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο ”Χορογράφοντας”. Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».

Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς:’ ‘Το νησί” η οποία είναι μεταφορά του μπέστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ.

Την άνοιξη του 2012 παρουσιάζει την παράσταση “Φτάσε όπου δεν μπορείς” στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.

Τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τους επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του παρουσίασαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα την χοροθεατρική παράσταση ” Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη εν χορώ & οργάνοις” σε σκηνοθεσία & ερμηνεία του Βασίλη Βασιλάκη.Συμμετείχαν φιλικά οι Γεωργία Νταγάκη και η Καλλιόπη Βέττα.

Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με μαντινάδες με τίτλο “Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου” από τις εκδόσεις Captainbook.

Τον Ιανουάριο του 2016 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία εντυπωσιακή παράσταση,στην διάσημη μουσική σκηνή της Αθήνας ,Half Note. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 150 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής.

Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.