Το Φεστιβάλ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών «Stereoma» διερευνά τις νέες ιδέες σύγχρονων πειραματικών προσεγγίσεων του ήχου και επιδιώκει την εξοικείωση σε θέματα της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης και εμπειρίας. Συγκεντρώνει έργα και συνθέσεις καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων που εξερευνούν και αναδεικνύουν τις πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές και ποιητικές πτυχές της ακουστικής εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τον ήχο ως καλλιτεχνική πρακτική, δημιουργώντας νέες μουσικές δομές και ήχους που δεν έχουν ακουστεί και εμπειρίες που δεν έχουν βιωθεί.

Το «Stereoma» διαρθρώνεται από μια έκθεση (13.09-15.10), σειρά συναυλιών (21-24.09) και σειρά ζωντανών δράσεων (5, 13, 14.10).

Στην έκθεση φιλοξενούνται ηχητικές εγκαταστάσεις και διαδραστικά συστήματα που εξερευνούν και επαναπροσδιορίζουν την πολύπλευρη φύση και εφαρμογή του ήχου, αλλά και τη σχέση της μουσικής με την τεχνολογία και την επιστήμη, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες πλοηγήσεις, ανακαλύψεις και αλληλεπιδράσεις, της ακουστικής πρακτικής και έκφρασης. Τα έργα επιδεικνύουν τη συγχώνευση μηχανικών και οργανικών στοιχείων συστήνοντας περαιτέρω συμβιωτικές σχέσεις, ενώ η πολυπλοκότητα της αισθητικής του ήχου μας δίνει απροσδόκητα παραδείγματα για την αντίληψη και κατανόησή μας σε θέματα που εφάπτονται της ακουστικής διαδικασίας και της σχέσης της με την τέχνη. Επιπλέον, οι δημιουργοί αναζητούν τις δυνατότητες του ήχου να παρεμβαίνει σε σύγχρονα πολιτικά ζητήματα προσφέροντας νέες προοπτικές ως μέσο πολιτικής δράσης και αλλαγής.

Το συναυλιακό μέρος περιλαμβάνει καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που η μουσική τους υπερβαίνει την συμβατική αντίληψη του ήχου. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από τον αυτοσχεδιασμό, το θόρυβο, τη σύζευξη της μουσικής με τις μηχανές, αναζητά το αναπάντεχο και το απρόβλεπτο, εστιάζει στις μικρές διακυμάνσεις του ήχου, υμνεί το νευρωτικό μινιμαλισμό και τους σκοτεινούς βιομηχανικούς ήχους, ενώ παράλληλα εξερευνά την παραμόρφωση, την ασυμμετρία και την αταξία του ήχου. Τα υπερβατικά φαινόμενα της φύσης, οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις του διαστήματος και τα έμψυχα και άψυχα στοιχεία που καταλαμβάνουν τον περιβάλλοντα χώρο, αποτελούν τη δεξαμενή μέσα στην οποία οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες βυθίζονται προτρέποντας μας σε μια απελευθερωτική και μετασχηματιστική εμπειρία ακρόασης.

Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, ιστορικός της Τέχνης, επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Θωμάς Βαλιανάτος, Athens the Present that didn’t exist

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Έκθεση / 13 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου
Θωμάς Βαλιανάτος, Margherita Brillada, Karl Grϋmpe και rene p.g., Jasmine Guffond, Δήμητρα Κουστερίδου, Εύα Ματσίγκου, Λουκάς Μεσσηνέζης, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή – Αλεξανδρή & Pe Lang, σ.π.Α.Μ*

Συναυλίες / 21-24 Σεπτεμβρίου, στις 21:00
asabe (Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου)
RETE (Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου)
Bethnal Greener + Δήμητρα Κουστερίδου (Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου)
CONSTANTINE SKOURLIS w/Kostas Tzekos (Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου)
Marta Zapparoli (Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου)
acte vide (Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου)
Valerio Tricoli (Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου)

Περφόρμανς
σ.π.Α.Μ* (Πέμπτη 05 Οκτωβρίου)
Κ&Α (Κάρλα Ισιδώρου και Alexandra Bellon) (13-14 Οκτωβρίου)

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Marta Zapparoli | Photo Credit: Udo Siegfriedt