Με αφορμή την έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950» που φιλοξενείται στο νέο κτίριο-παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), η εικαστικός Pascaline Bossu πραγματοποιεί τέσσερα εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά 9 ως 15 ετών με θέμα την πόλη της Αθήνας. Οι συμμετέχοντες θα εμπνευστούν μέσα από επιλεγμένα έργα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (σε συνεργασία με το «Atelier Σπύρου Βασιλείου») και από φωτογραφικά έργα της έκθεσης, ανάμεσα στα οποία και μια σύγχρονη φωτογραφία του δημοσιογράφου και μελετητή της Αθήνας, Νίκου Βατόπουλου.

Βασικό στέλεχος της «Γενιάς του ’30», ο Σπύρος Βασιλείου διαποτίστηκε από το ιδανικό της ελληνικότητας. Με λάδια, τέμπερες και ακουαρέλες απεικόνισε το φυσικό και τον αστικό χώρο και δημιούργησε προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις και σκηνές της καθημερινής ζωής, συνδυάζοντας επιλεκτικά στοιχεία της παράδοσης με τύπους του κονστρουκτιβισμού, του υπερρεαλισμού, της ποπ αρτ και του φωτογραφικού ρεαλισμού, δημιουργώντας συνθέσεις λυρικές και συχνά ονειρικές.

Τα παιδιά θα ξεναγηθούν στην έκθεση φωτογραφίας του νέου κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών, αλλά και στο «Atelier Σπύρου Βασιλείου» (Γουέμπστερ 5Α, 117 42, Ακρόπολη), στους χώρους του οποίου θα πραγματοποιηθεί και μια έκθεση με τα έργα τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

1ο Μάθημα, 1/2/2015

Τα παιδιά θα εμπνευστούν από το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Εξάρχεια» (1930, λάδι σε καμβά, 61Χ51) και θα δημιουργήσουν τη δική τους ζωγραφιά με παστέλ.

2ο Μάθημα, 15/2/2015

Τα παιδιά θα εμπνευστούν από τη φωτογραφική έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών – Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950» και στη συνέχεια, θα δημιουργήσουν με gouache τη δική τους άποψη της Αθήνας.

3ο Μάθημα, 1/3/2015

Τα παιδιά θα εμπνευστούν από το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Άποψη της Αθήνας» (1970, τρίπτυχο ακρυλικό σε μουσαμά) και θα δημιουργήσουν τη δική τους ζωγραφιά με gouache, με έμφαση στις αποχρώσεις του πράσινου.

4ο Μάθημα, 15/3/2015

Τα παιδιά θα εμπνευστούν από το φωτογραφικό έργο του δημοσιογράφου και μελετητή της Αθήνας Νίκου Βατόπουλου «Λόφοι της Αθήνας», που παρουσιάζεται στην έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών – Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950» και θα εργαστούν με μελάνι, αυτή τη φορά με έμφαση στις αποχρώσεις του γκρι.

Βιογραφικό:

Η Pascaline Bossu είναι εικαστικός, γραφίστρια, διακοσμήτρια και φωτογράφος. Σπούδασε στο Strasbourg και στην Ecole Supérieur des Arts Appliqués ”Olivier de Serres” στο Παρίσι.Το 2003 δημιούργησε το εργαστήρι Coccinelle στην Αγία Παρασκευή όπου διδάσκει σχέδιο, ζωγραφική και γλυπτική σε παιδιά και ενήλικες. Δημιουργεί καλλιτεχνικές παρεμβάσεις για το Ελληνο-Γαλλικό Λύκειο Eugène Delacroix και τα Notos Gallery. Εδώ και 5 χρόνια συνεργάζεται με το Μουσείο Ηρακλειδών.