Στην ατομική της έκθεση στην Πνευματική Εστία Βούλας, η Στέλλα Σεβαστοπούλου (Stella Sevastopoulos) παρουσιάζει έργα της που αποτυπώνουν τους ρυθμούς της φύσης, σε παραστατικούς αλλά και σε αφαιρετικούς πίνακες. Η αναζωογονητική, χαρούμενη και θεραπευτική επίδραση που ασκεί η φύση πάνω μας, αποτυπώνεται μέσω εκφραστικών και ιμπρεσιονιστικών πινελιών, με στόχο την μεταφορά αυτής της εμπειρίας στον θεατή. Οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες είναι επίσης εμφανείς σε ορισμένα έργα, ενώ σε άλλα ο συμβολισμός και η φαντασία παίζουν ρόλο. Η έκθεση θα διαρκέσει 24-25 Ιουνίου και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, 7-10 μ.μ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βούλας «Υπατία», Πρόεδρος του οποίου είναι η Ιφιγένεια Αμοργιανού. Μεγάλος χορηγός της έκθεσης είναι ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου).

Στον πυρήνα της τέχνης της Σεβαστοπούλου, βρίσκεται η εμπειρία της φύσης: Είτε πρόκειται για την θάλασσα, φυτά, κοχύλια, λουλούδια, τοπία ή άλλα στοιχεία. H φύση υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος πολλών καλλιτεχνών, ιδιαίτερα του Σεζάν, του Μονέ, και των ιμπρεσιονιστών. Αλλά η ανάγκη να εστιάσει ένας καλλιτέχνης ξανά στη φύση, στην εποχή μας, συνοδεύεται από περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι σήμερα, οι καθαρά φυσικές σκηνές, χωρίς ανθρώπινο αποτύπωμα, γίνονται περισσότερο δυσεύρετες: «Mε ελκύει να ζωγραφίζω φυσικές σκηνές ανόθευτου χαρακτήρα που μπορεί να μην υπάρχουν για τις επόμενες γενιές. Μια γηγενής αμερικανική παροιμία λέει ότι δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. Πολλοί καλλιτέχνες, όταν στρέφουν τα μάτια τους προς την φύση σήμερα, καταγράφουν τί κινδυνεύουμε να χάσουμε, σε αυτήν την Ανθρωπόκαινο εποχή της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ρύπανσης» εξηγεί η Σεβαστοπούλου.

Στο έργο της Σεβαστοπούλου, οι ρυθμοί της φύσης είναι εμφανείς στους κυματισμούς/κύματα της θάλασσας, στο θρόισμα των δέντρων ή την μουσικότητα της φύσης, που μετατρέπεται σε πινελιές, αλλά και στον σχηματικό τρόπο με τον οποίο ομάδες ποικίλων λουλουδιών απλώνονται σε ένα χωράφι. Σπανίως στα έργα της περιλαμβάνονται άνθρωποι, ή ανθρώπινα κατασκευάσματα, που είναι μικρά, προκειμένου να τονιστεί η φυσική τάξη των πραγμάτων.

Τα καλοκαίρια ειδικά, η Σεβαστοπούλου απαθανάτιζε φυσικές σκηνές εκ του φυσικού, μέσω της ακουαρέλας. Αργότερα στο στούντιο, αυτές οι ακουαρέλες έχουν εμπνεύσει τη δημιουργία άλλων έργων: «Όταν ζωγραφίζεις στην ύπαιθρο, η απόδοση μιας ζωντανής φυσικής σκηνής που αλλάζει συνεχώς και είναι επιρρεπής στην αλλαγή του φωτός και των καιρικών συνθηκών, μπορεί να είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο. Αλλά ο φακός του ανθρώπινου ματιού συλλέγει χρώματα και λεπτομέρειες που η κάμερα δεν μπορεί να δει. Και επιπλέον, υπάρχει το συναισθηματικό αποτέλεσμα και η ανθρώπινη εμπειρία της φύσης που αποτυπώνονται μέσω της ζωγραφικής διαδικασίας. Μετά στο στούντιο, αυτή η εμπειρία εμπνέει άλλα έργα μου, όπου μεταφέρω τους ρυθμούς και τα χρώματα της φύσης και επίσης κάποια από τα διδάγματά της, όπως τα ερμηνεύω εγώ τουλάχιστον. Πέρα από τις αιώνιες αλήθειες της φύσης, η σύνθετη συγχώνευση χάους και τάξης της είναι ανοιχτή σε ποικίλες ερμηνείες» εξηγεί η καλλιτέχνης.

Η Σεβαστοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετακόμισε στην Αθήνα το 1994, ωστόσο το αστικό της περιβάλλον ήταν πάντα εναλλασσόμενο με φυσικές σκηνές από την πατρίδα των γονιών της, τη Σάμο. Αυτό το νησί, μαζί με άλλα μέρη που είχε επισκεφτεί, ή στα οποία είχε πρόσβαση (π.χ. Εύβοια, η θάλασσα και χλωρίδα των νοτίων προαστίων της Αθήνας και της Αττικής, το δάσος Τατοΐ, τα πάρκα του Λονδίνου), την παρότρυναν να μελετήσει στοιχεία και πτυχές της φύσης και να αποτυπώσει την εμπειρία της φύσης μέσω της ζωγραφικής.

Συνάντηση συγγραφέων

Στα πλαίσια της έκθεσης, την Κυριακή, 25 Ιουνίου, 7-8μ.μ. θα συναντηθούν 4 συγγραφείς (Ιφιγένεια Αμοργιανού, Nίκος Σεβαστόπουλος, Μαρία Παραβάντη και Τάνια Κόλλια), για μία συζήτηση πάνω στα βιβλία τους και την έμπνευση τους.

Στέλλα Σεβαστοπούλου

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου (Stella Sevastopoulos) σπούδασε Τέχνη, Αγγλική Λογοτεχνία και Ιστορία της Τέχνης στο Harrow College of Art, στο Lancaster University και στο Reading University. Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και ήταν πολιτιστική συντάκτρια στην εφημερίδα “Athens News”. Γράφει/διαχειρίζεται το site «Art Scene Athens». Παρόλο που ασχολείται με την τέχνη πολλά χρόνια, η πρώτη φορά που παρουσίασε την εικαστική της δουλειά ήταν το 2018, στο Placebo, Γλυφάδα. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις τέχνης (σε χώρους τέχνης/γκαλερί όπως το FokiaNou Art Space, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, το artzone42 gallery, το Chilli art gallery, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αθηνών, την Ελληνογαλλική Ένωση, Βlack Duck Multiplarte, εκθέσεις/πρότζεκτ οργανωμένα από τον Δημήτρη Λαζάρου, αλλά και σε διαδικτυακές εκθέσεις). Έχει αναλάβει κατ’ ανάθεση την δημιουργία πινάκων (π.χ. για έκθεση του Κ.Θ.Β.Ε.), αλλά και εικονογραφήσεων (π.χ. για το πρότζεκτ «Τhe Joyful Practice of Stoic Death Writing» της συγγραφέας Kathryn Koromylas).

Το 2022 η Σεβαστοπούλου προσκλήθηκε από την καλλιτέχνιδα Sue Tilley (μοντέλο του Lucian Freud), να συμμετάσχει σε έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αργότερα την ίδια χρονιά προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο πρώτο artists residency στην Domus Art Gallery, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά, τα θαλασσινά τοπία της επιλέχθηκαν για το πρότζεκτ «Making Summer Memories», της Vardas Α.Ε., και επίσης προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε έκθεση που διοργάνωσε η συγγραφέας Βίκυ Κοσμοπούλου. Το 2023 συμμετείχε σε έκθεση στο Ίδρυμα Τσιχριτζή, και στο FokiaNou Art Space. Η Σεβαστοπούλου διοργανώνει τη σειρά ετήσιων ομαδικών εκθέσεων «Τέχνη και Δημιουργικότητα», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βούλας «Υπατία».

Κεντρική εικόνα θέματος: Στέλλα Σεβαστοπούλου, New Journey. Λεπτομέρεια του έργου.