Το ντουέτο του Στέλιου Χατζηκαλεά και του Κώστα Γιαξόγλου θα εμφανιστεί στο BETON7 για μία βραδιά την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016.

Πρόκειται για ένα ντουέτο με αφετηρία πρωτότυπες συνθέσεις των δύο, επηρεασμένες από τον ευρύτερο χώρο της ευρωπαϊκής και αμερικανικής τζαζ. Με κύριο χαρακτηριστικό τη λυρικότητα, τη διαδραστικότητα και  τη σύγχρονη αρμονική ανάπτυξη αποδίδουν επι σκηνής το έργο τους ακροβατώντας μεταξύ του χιούμορ και της μελαγχολίας.

Ο Γιαξόγλου θα παίζει Πιάνο (ακουστικό και ηλεκτρικό) και ο Χατζηκαλέας, Τρομπέτα.

Ο Κώστας Γιαξόγλου γεννήθηκε το 1975 στη Σπάρτη. Το 1996 έρχεται στην Αθήνα για σπουδές στη Θεατρολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών και δραστηριοποιείται σε θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα μέχρι το 2002. Συνεργάζεται με σχήματα και καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Παναγόπουλος, η “Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων”(1996-1999), “Apurimac” (1997-2002), Απόστολο Ρίζο, Απόστολο Καλτσά και άλλοι. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα στην τζαζ στο Ωδείο Φ.Νάκας με τον Παντελή Μπενετάτο. Είναι απόφοιτος της σχολής τζαζ του Ωδείου Athenaeum (1998-2001) με καθηγητές το Γιώργο Κοντραφούρη, τον Σύλβιο Σύρρο, τον Ζακ Σαμουήλ, τον Γιώργο Κατσάνο. Το 2004 γίνεται δεκτός στο Τζαζ Τμήμα του Κονσερβατορίου του Αμστερνταμ στην Ολλανδία από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2008. Εκεί πήρε μαθήματα από τους σημαντικούς πιανίστες Karel Boehlee, Hans Vroomans, Κris Goessens, Randal Corsen, Ferial Karamat Ali μεταξύ άλλων. Εχει συμμετάσχει στα masterclasses των Barry Harris, John Taylor, Antonio Farao, Nelson Faria και Kiko Freitas κ.ά. Στην Ολλανδία έγινε ενεργό μέλος της latin-jazz σκηνής του Amsterdam παίζοντας πιάνο στο γκρουπ Tropicaliente του Fernando Lobato (2005-2008) ενω δημιουργεί σε συνεργασία με τον Canek Cabrera των Los De Abajo την salsa band Los Borrachos del Barrio (2008). Είναι μέλος του τζαζ γκρούπ της Zosja El Rhazi (2007-2008) ενω κάνει αρκετές εμφανίσεις στη τζαζ σκηνή του Άμστερνταμ. Εργάζεται επίσης το 2007 ως συνοδός πιανίστας και group coacher. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2008 συμμετέχει ενεργά στην ελληνική σκηνή της τζαζ επιστρέφοντας ως ενεργό μέλος του βραβευμένου Poly Quartet του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου παίζοντας ζωντανά και ηχογραφώντας με πολλά σχήματα και μουσικούς όπως ο Γιάννης Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ανδρέου, Μάνος Θεοδοσάκης, Τάκης Πατερέλης, Δήμητρης Τάσαινας, Ελένη Βαλεντή, Αγγελική Μαρίνου, Στέλιος Χατζηκαλέας, Βασίλης Ξενόπουλος. Συμμετέχει στους Eva and the Apples της Εύας Κοτανίδη. Έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές όπως το Παράφωνο, Αλάβαστρον, Bacaro, Dizzy Miles, Κεραμείο, Αφρικάνα, Γυάλινο Μουσικό Θεάτρο upstairs, Duende σε φεστιβάλ όπως το Play Festival στο Βέλγιο (2007-2008), Zante Jazz Festival (2009) με το Γιάννης Παπαναστασίου Quartet και το Poly Quartet και το Tinos Jazz Festival (2009) με τους Jazz Police του Μ.Θεοδοσάκη. Το 2008 συμμετείχε ως πιανίστας στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου “Bossanova” σε σκηνοθεσία Κων/νου Ρήγου και μουσική επιμέλεια Δημοσθένη Γρίβα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τον Οκτώβρη του 2013 συνεργάστηκε ως πιανίστας και assistant arranger στο μιούζικαλ Cabaret του Κων/νου Ρήγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από το 2009 ως το 2011 ήταν καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Γυμνάσιο Καλαμάτας ενώ το 2010 και 2011 διοργάνωσε το Kalamata Jazz Festival. Από το 2012 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως μουσικός και ως εκπαιδευτικός στην Α’βάθμια Εκπαίδευση. Το project στο οποίο συμμετέχει αυτή τη στιγμή είναι το κουιντέτο Undercover Valentines με την Ελένη Βαλεντή.

Ο Στέλιος Χατζηκαλέας γεννήθηκε (1985) και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα κλασσικού πιάνου και θεωρίας σε ηλίκια 8 ετών με καθηγήτρια την Βάγια Ζάννου. Το 2005 ξεκινά μαθήματα τρομπέτας στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας (Βόλος) με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Γράβο. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007) και του τμήματος Τζαζ τρομπέτας του Κονσερβατορίου της Ουτρέχτης (Utrecht’s Conservatorium – Bachelor of Music with honors – 2011) της Ολλανδίας με κύριο δάσκαλο τον Angelo Verploegen. Παράλληλα παίρνει μαθήματα από τους Kenny Wheeler, Gerard Presencer, Ritchie Beirach, Hein van de Geyn, Jim Rotondi κ.ά. Συμμετέχει σε διάφορα groups και ηχογραφήσεις με βάση τον αυτοσχεδιασμό, εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές στην Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Δανία, Κύπρο και Δημοκρατία της Μακεδονίας ενώ μαζί με τον κιθαρίστα και συνθέτη Ανδρέα Παπαγιαννακόπουλο (και αργότερα τη σύμπραξη του κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλου) ιδρύουν το “Yiafka Playground 3” (βλ. Περιοδικό Jazz&Tzaz τ. 232/233, 2012). Συνεργάζεται δισκογραφικά αλλά κυρίως σε ζωντανές εμφανίσεις με διακεκριμένους μουσικούς της τζαζ όπως ο Γρηγόρης Ντάνης, Δημήτρης Παντελιάς, Τάκης Πετερέλης, Βαγγέλης Κατσούλης, Κώστας Γιαξόγλου, Λητώ Βογιατζόγλου, Γιάννης Παπαναστασίου αλλά και με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την Τάνια Τσανακλίδου, Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Νένα Βενετσάνου. Το Απρίλιο του 2013 συνεργάζεται με τον Ολλανδό συνθέτη και κιθαρίστα Marc van Vugt στα πλαίσια του project “Ubuntu II” και μοιράζεται τη σκηνή με τους Sylvain Beuf, Steve Beresford, Michael Occhipinti και Robin Eubanks ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά με το δικό του κουιντέτο ηχογραφεί την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “Urban Stories”, η οποία κυκλοφορεί από την “Ankh Music” (ΑnkhJazz 0917-2) ένα χρόνο αργότερα. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται σε γνωστά τζαζ κλαμπς και φεστιβάλ της Ελλάδας (Half-Note, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ κ.α) ενώ συμμετείχε στην Euroradio Jazz Orchestra 2014 αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα ανάμεσα σε μουσικούς από 14 ευρωπαϊκές χώρες. Από το Σεπτέμβριο του 2015 ζει μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών όπου και παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στη τζαζ τρομπέτα στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών (Conservatoire Royal de Bruxelles)