Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο Στέγνωσαν τα δάκρυα μας. Έλληνες πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία των Kateřina Králová και Κώστα Τσίβου.

Κείμενα:  Κάριν Χοφμαϊστέροβα, Λούτσιε Καντλέτσοβα, Μαρτίνα Ματσάκοβα, Πετρ Μπάλα, Γιαν Πρόχαζκα, Τερέζα Βόρλοβα, Βλαντιμίρ Κάντλετς, Κατερίνα Κράλοβα, Κωνσταντίνος Τσίβος, Γεωργία Σαρικούδη, Γιάννης Κόρετσεκ

Στα τέλη της δεκαετίας του 40′ έφτασαν από την Ελλάδα στην Τσεχοσλοβακία πάνω από 12.000 πολιτικοί πρόσφυγες, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων μετά από κείνη που μετακινήθηκε προς την Τασκένδη. Αρχικά νόμιζαν ότι η παραμονή τους στην Τσεχοσλοβακία θα είναι προσωρινή.  Έπειτα συνειδητοποίησαν ότι η Τσεχοσλοβακία θα γινόταν η δεύτερη πατρίδα τους. Στο παρόν βιβλίο μια ομάδα νεαρών φοιτητών-ερευνητών, υπό την επίβλεψη  των ιστορικών Κατερίνας Κράλοβα και Κωνσταντίνου Τσίβου, προσεγγίζει μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες πενήντα περίπου αφηγητών-προσφύγων τριών διαφορετικών γενιών την ιστορία των πολιτικών προσφύγων της Τσεχοσλοβακίας. Μετά τον πρόλογο, που μας εισάγει στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, η συγγραφική ομάδα του βιβλίου αναλύει σε δώδεκα διαφορετικά κεφάλαια τους δρόμους της προσφυγιάς, τις προσπάθειες προσαρμογής των προσφύγων στο περιβάλλον της φιλοξενούσας χώρας, παράλληλα με την αγωνία για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας σε μια προοπτική επαναπατρισμού.

«Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική συμβολή στη μελέτη των πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στην Τσεχοσλοβακία, όχι μόνο γιατί απαρτίζεται από αξιόλογες πρωτότυπες μελέτες, αλλά κυρίως γιατί προέρχεται από ερευνητική δραστηριότητα που αξιοποιεί νέες διεπιστημονικές μεθόδους και πολύτιμο αρχειακό και προφορικό υλικό. Είναι ένα πολυσήμαντο εγχείρημα από τη μεριά της τσέχικης επιστημονικής κοινότητας που αναμένει τη συνέχειά του και από άλλες χώρες υποδοχής των ελλήνων πολιτικών προσφύγων.»

Κατερίνα Τσέκου – Βασίλης Δαλκαβούκης

Η Kateřina Králová είναι επίκουρος καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας και  αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας. Διδάσκει ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και γενικότερα των βαλκανικών χωρών. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα όπως η συμφιλίωση με το ναζιστικό παρελθόν, οι μεταπολεμικές κοινωνίες, η μνήμη και η προφορική ιστορία όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, τον ελληνικό Εμφύλιο και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας (2002) και το διδακτορικό της στην Πράγα (2010). Η διατριβή της για τις ελληνογερμανικές σχέσεις δημοσιεύθηκε το 2012 στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Ελλάδα, ενώ θα εκδοθεί και στα γερμανικά. Έχει λάβει αρκετές τιμητικές υποτροφίες, π.χ. από το ΙΚΥ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το DAAD του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε (Γερμανία), το Ίδρυμα Fulbright του Πανεπιστημίου Yale (ΗΠΑ),  καθώς και το USHMM για το 2015. Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί στα τσεχικά, στα ελληνικά, στα γερμανικά και στα αγγλικά.

Ο Κώστας Τσίβος είναι επίκουρος καθηγητής σύγχρονης ιστορίας και επικεφαλής του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας. Διδάσκει νεότερη ελληνική ιστορία και σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα στη Φιλοσοφική Σχολή και στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών της Πράγας. Ασχολείται ερευνητικά με την ιστορία των πολιτικών προσφύγων, τον Εμφύλιο Πόλεμο και τη σύγχρονη κρίση στην Ελλάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Πράγα (1987) και έκανε το διδακτορικό του στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (2011). Άρθρα και βιβλία του εκδόθηκαν στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τσεχικά.