Στο πλαίσιο των εγκαινίων κοινού στη Στέγη τεχνών και Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζεται το έκθεμα Μονοτονία από τους

Medea Electronique στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2010.

Με αφορμή το ποίημα Μονοτονία του Καβάφη και το κείμενο του Vaneigem The revolution of everyday life σαν ορμητήριο, δημιουργήθηκε  η ιδέα του οπτικοακουστικού γλυπτού installation Μονοτονία που πρόκειται να παρουσιαστεί στην Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων στην οδό Συγγρού και ώρα 17.00 -24.00 μ.μ.  από την καλλιτεχνική ομάδα Μedea Electrοnique.

Concept:

Η παγκόσμια συνθήκη στην οποία ζούμε  μας επιβάλλει  μια ‘μονότονη κατάσταση’. Οι ‘μονότονες  σκέψεις’ μας καθορίζουν της καθημερινές μας πράξεις απάθειας που οδηγούν σε αδιάφορη συμπεριφορά.

Φτιαχτές ψευδαισθήσεις υλικών στόχων, οδηγούν σε έναν κύκλο γεγονότων που δημιουργούν ένα μονότονο μοτίβο ζωής. Μια ‘μονότονη  κατάσταση’ που εξυπηρετεί τους λίγους, ευνοώντας ένα σύστημα κοινωνικών αποκλεισμών και απομονωμένου περιβάλλοντος.

Η μόνη εναντίωση απέναντι στην ‘συνθήκη’ είναι οι απαγορευμένες ψευδαισθήσεις που ίσως να  έχουν της ρίζες τους στα απωθημένα όνειρα της παιδικής μας ηλικίας. Τα ‘οράματα’ αυτά αναβιώνουν μέσω των εμποδίων που οδηγούν σε μικρές επαναστάσεις ή αλλιώς στην ενδότερη επαναστατική φωνή μας, που έτσι σπάει τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων γεγονότων και οδηγεί σε ταξίδια αναζήτησης.

Η ομάδα δηλώνει για το έργο:


«Αποδομώντας την έννοια της μονοτονίας,  την καθιστούμε ένα παγκόσμιο μήνυμα μεταφρασμένο σε  έλλειψη ποικιλίας και ενδιαφέροντος, βαρετή επανάληψη και ρουτίνα.

Στόχος μας είναι η παρακίνηση του κοινού να συνδέσει πολλαπλές στιγμές σε ένα φαινομενικά μονότονο κύκλο, δημιουργώντας μια ατομική διαδρομή μέσα από το έργο, σπάζοντας έτσι την προσωπική του ‘μονότονη κατάσταση’.

Πιστεύουμε στον παραγωγικό διάλογο, πάνω σε αυτόν στηρίζουμε το έργο και σε αυτόν επιδιώκουμε να προσκαλέσουμε τους θεατές. Έναν διάλογο που ελπίζουμε να αλλάξει έστω και για λίγο την προσέγγιση της καθημερινότητας τους».

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο στο όνομα – Medea μέσα από τα νέα Media- ιδρύθηκε το 2006 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique. Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες που δουλεύουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, ενοποιούν της ξεχωριστές ειδικότητες τους στους τομείς της έρευνας και της εφαρμογής, ορίζοντας έτσι ένα ιδιαίτερο στυλ. Οι Medea Electronique είναι η δημιουργική συνάντηση-συνένωση δραστήριων ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη για το νέο, την τέχνη και την καινοτομία.

Δημιουργοί:

Ιδέα από τους Μανώλη Μανουσάκη και Michael Larsson
Σκηνοθεσία: Michael Larsson και Lokey
Κείμενα:  Michael Larsson και Μανώλης Μανουσάκης
Μουσική: Μανώλης Μανουσάκης
Video art Animation: Lokey, Χρήστος Λάσκαρης
Εγκατάσταση / σκηνικά: Χρήστος Λάσκαρης
Εγκατάσταση ηχητικών: Θωδορής Ζιούτος, Μανώλης Μανουσάκης
Ηθοποιοί : Μαρία  Γουλά, Γιάννης Ευαγγελίδης
Επιμέλεια: Έλλη-Άννα Περιστεράκη
Surround mastering: Studio 19-Κώστας Μπόκος

Παραγωγή από τους Medea Electronique