Η έκθεση περιλαμβάνει δύο κεντήματα που υλοποιήθηκαν από το 2013 ως το 2016, με τίτλους «Κέντημα I: Le merveilleux tableau d’Edvard Munch à Paris» και «Το κέντημα ΙI», τα οποία αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ του εικαστικού Στέφανου Ρόκου και της αρχιτέκτονος Αντιόπης Πανταζή.

Με αφορμή την ατομική του έκθεση Η εποχή του ηλεκτρισμού, ο Στέφανος Ρόκος ζήτησε από την Αντιόπη Πανταζή τη μεταφορά δυο ζωγραφικών έργων σε εργόχειρο κι εκείνη τα ενέγραψε σε κεντημένη εκδοχή. Όπως γράφει η Μάρια Μπαχά: «Το αποτέλεσμα που παράχθηκε, θυμίζοντας μια πολύ παλαιότερη παράδοση ταπισερί, ξεπέρασε κατά πολύ τις, έτσι κι αλλιώς, φιλόδοξες προσδοκίες των εμπλεκομένων: Η Αντιόπη κατάφερε στην ουσία να επανεφεύρει το μέσον της.

Μπορεί να τη φανταστεί κανείς να κεντάει όσο και να στοχάζεται, σε ίσες δόσεις, να συλλαμβάνει και τελικά να συγκροτεί ένα πολυεπίπεδο τεχνικό σύστημα, να χτίζει τον προσωπικό της καλλιτεχνικό κώδικα, να βρίσκει τον καλλιτεχνικό αλγόριθμο του πρωτότυπου. Με ένα παραδοσιακό υλικό να καταφέρνει να αποδώσει υφές υδάτινων υλικών όπως η ακουαρέλα ή τα μελάνια. Να σχεδιάζει, να χρωματίζει, να φωτίζει με οικονομία και ευρηματικότητα επιτυγχάνοντας μια οπτική απόλαυση, η οποία προϋποθέτει χιλιόμετρα πολύχρωμης κλωστής, χιλιάδες εργατοώρες, δεκάδες πολυχρησιμοποιημένες βελόνες».

Ο χώρος της Κλωστοϋφαντουργίας Μέντης αποτελεί την φυσική και ιδανική στέγη μίας ισότιμης καλλιτεχνικής συνύπαρξης που συμπλέκει παράδοση και νεοτερικότητα, χειροτεχνία και δημιουργική φαντασία.

Επιμελητές: Βιργινία Ματσέλη, Μάρια Μπαχά