Η Art Zone 42 παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Σταύρου Μακρή με τίτλο «Stumbling amongst the Immensities»

από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 7:00 μ.μ.

Ο φωτογραφικός φακός του Σταύρου Μακρή αποτυπώνει στιγμιότυπα απεραντοσύνης και μεγαλειώδεις σταθμούς που συνάντησε κατά τη διάρκεια της περιήγησής του ανά την υφήλιο, όπου η παρουσία του ανθρώπου είναι αισθητή μέσα από τον τρόπο που έχει διαμορφώσει το φυσικό περιβάλλον, στα μέτρα των αναγκών του.

“Ο Σταύρος Μακρής επέλεξε να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από τη μηχανή του,  βιώνοντας την αγωνία της περιπέτειας. Από το Βόρειο Βιετνάμ ως το Σαν Φρανζίσκο, την Κινεζική Θάλασσα ή τα σύνορα Ταϋλάνδης – Βιρμανίας, ο Μακρής δεν κάνει ταξιδιωτική φωτογραφία ή ντοκουμέντο.


Η φωτογραφία του ξεπερνά το γεγονός, που ήδη αφορά το παρελθόν. Βλέποντας πίσω και πέρα από τις εικόνες του ακούγονται λέξεις, ομιλίες, συζητήσεις, φωνές και ήχοι. Είναι παρών ο άνθρωπος μέσα από την απουσία του. Στις φυτείες ρυζιού στα σύνορα Κίνας – Βιετνάμ ή τσαγιού στη Μαλαισία, ο Μακρής αφουγκράζεται τις αγωνίες και την προσπάθεια των ανθρώπων να προσαρμόσουν την φύση στα μέτρα των δικών τους αναγκών.


 

Ο Σταύρος Μακρής κατορθώνει να μετατρέπει την οπτική απόλαυση σε απτική αίσθηση. Αποτέλεσμα όχι μόνο της τεχνικής αλλά και του πάθους του.”                                          
                                                                                                                              

Χρήστος Γαρουφαλής
Εικαστικός

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σταύρος Μακρής είναι βιολόγος και φωτογράφος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Από το 2007 εργάζεται ως φωτογράφος, με προτίμηση τη φωτογραφία – ντοκιμαντέρ. Έχει επισκεφτεί περισσότερες από 50 χώρες σε 5 ηπείρους. Το 2008 ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τον συνεργάτη του Simon Sticker.

Ως freelancer έχει συνεργαστεί με αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ανά τον κόσμο όπως:
το Ειρηνευτικό Σώμα στην Ανατολική Αφρική, το Ubushobozi Project στη Ρουάντα, τις Ιεραποστολές της Ορθόδοξης Εκκλησίαςτης Ελλάδος στην Ουγκάντα, το William Deters Foundation στην Ταϊλάνδη, το NPA Akha Project στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος και το Πρόγραμμα Παρατήρησης Φαλαινών στο Μοντερέι της Καλιφόρνια.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί στον Ελληνικό (Ελευθεροτυπία) και Διεθνή (Oakland North) Τύπο, όπως και σε online δημοσιεύσεις.

Οι τελευταίες του συνεργασίες για το 2011-2012 περιλαμβάνουν:
-The Humans Project, επιχορηγούμενο από την Panasonic, ως κινηματογραφιστής, φωτογράφος
-The Exploring Climate Change Project, ως κινηματογραφιστής, μεταφραστής
-Inside Out Project : Eyes of Truth, με παραγωγό την MELD, και επιχορηγούμενο από την TEDx Academy και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ως φωτογράφος

Ατομικές Εκθέσεις

2010        “PEOPLE”, I.P.P.O, Θησέως 11, Σύνταγμα, Αθήνα  2010
2011       “PEOPLE”,Γκαλερί Νεώριον Τέχνης, Σπ. Τσικνιά 54, Αγρίνιο 2011 σε συνεργασία    με τον Δήμο Αγρινίου)