Το πρόγραμμα φιλοξενίας ανερχόμενων καλλιτεχνών Station One AIR 2021 με θέμα «Η Ιπποδάμεια εντός Πλαισίου» εστίασε στο νεοκλασικό άγαλμα του Johannes Pfuhl που κοσμεί την Πλατεία Βικτωρίας. Μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στην πλατεία Βικτωρίας οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μία εστία διαπολιτισμικής ανταλλαγής και οικοδόμησης κοινότητας. Παράλληλα, ανέπτυξαν μία ευρέως εφαρμοζόμενη μεθοδολογία αξιοποίησης αμφιλεγόμενων αγαλμάτων και δημόσιας τέχνης για την διευκόλυνση του προβληματισμού και διαλόγου μεταξύ πολυπολιτισμικών κοινοτήτων γύρω από ζητήματα ιστορίας, ταυτότητας και «ανήκειν».

Το Station One AIR για νέους καλλιτέχνες επιθυμεί να προωθήσει την ανάπτυξη κοινοτικών συμμετοχικών εικαστικών πρακτικών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Victoria Square Project και την «Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI)» στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και υποστηρίζεται από τους Counterpoints Arts και Outset Contemporary Art Fund.

Οι καλλιτέχνες

Η Collectif MASI ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2018 από την αρχιτέκτονα Μαντλέν Ανηψητάκη και τον κοινωνιολόγο Simon Riedler. Επικεντρώνεται σε έργα πολεοδομικής σκηνογραφίας και κοινωνικής τέχνης. Επιλέγει ως υλικό για τα έργα της, έναν δεδομένο χώρο και τις δυνατότητες που προσφέρει, ειδικότερα τους συνδέσμους που μπορούν να υπάρξουν και να χτιστούν μέσα σε αυτόν.

Ο Γιώργος Salameh είναι Ελληνο-Λιβανέζος εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Βηρυτό, το 1973. Σπούδασε κινηματογράφο στο Paris VIII St. Denis. Έζησε στο Λίβανο, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Ιταλία. Από το 1998, έχει δημιουργήσει βίντεο και φωτογραφικές εγκαταστάσεις και έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, πειραματικές και δοκιμιακές ταινίες.

H Μελισσάνθη Σπέη είναι μια Αθηναία Fashion Artist που σχεδιάζει σύγχρονα ενδύματα-γλυπτά. Χρησιμοποιεί βιομηχανικά υλικά για να διερευνήσει τη διασταύρωση της λαϊκής κουλτούρας και των παραδοσιακών τεχνών με τη σύγχρονη αισθητική. Είναι απόφοιτη του London College of Fashion από το οποίο κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο αντικείμενο Fashion Artefact.

Πρόγραμμα

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου
16:30 | Πομπή με τους κατοίκους, Collectif MASI | Ελπίδος 13, Αθήνα

Το καλλιτεχνικό duo Collectif MASI καλεί την κοινότητα να αλληλεπιδράσει με τα γλυπτά, που δημιούργησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Station One AIR, από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στην πλατεία Βικτωρίας.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου
21:00 | Performance «Hippodamia Rising» από το έργο της Μελισσάνθη Σπέη | Ελπίδος 13, Αθήνα

Η performer Ελένη Παπαϊωάννου θα αλληλεπιδράσει με τα έργα/αντικείμενα της Μελισσάνθης Σπέη. Λαμβάνοντας ως σημείο αφετηρίας το μύθο της Ιπποδάμειας, η επιτέλεση της θα αποτελέσει ένα σχόλιο για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του σήμερα.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου
20.00 | Προβολή του βίντεο «Ιπποδάμεια» του Γιώργου Salameh | Ελπίδος 13, Αθήνα
20:30 | Δημόσια συζήτηση με τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες | Ελπίδος 13, Αθήνα

Το duo Collectif Masi, η Μελισσάνθη Σπέη και ο Γιώργος Σαλαμέ συζητούν με τους φίλους του VSP για την εμπειρία τους στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Station One AIR. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την προβολή του βίντεο του Γιώργου Σαλαμέ.