Το συμπόσιο συγκεντρώνει καλλιτέχνες, επιμελητές, συγγραφείς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές προκειμένου να διερευνήσει τις διασταυρώσεις της τέχνης και της πολιτικής της χειραφέτησης, της τεχνολογίας και της νομικής επιστήμης ώστε να οραματιστούν το κράτος αλλιώς, να διεκδικήσουν εκ νέου τα εργαλεία της κατασκευής του και να συζητήσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό, την παγκόσμια επισφάλεια και την κλιματική καταστροφή.

Η πρώτη συνεδρία πάνελ, με τίτλο «Κράτη χωρίς κρατική υπόσταση», αναλαμβάνει μια κριτική του κράτους και των πατριαρχικών και εθνικιστικών νοοτροπιών του, αναδεικνύοντας σύγχρονες οικολογίες μιας πολιτικής χωρίς κράτος και του πολιτισμικού φαντασιακού της. H δεύτερη συνεδρία, με τίτλο «Κολεκτιβοποιήσεις», αναλύει τη νεοφεουδαρχική τάξη των εταιρειών των τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η Google και η Meta, και οραματίζεται μορφές κολεκτιβιστικών ψηφιακών κοινοτήτων. Το τρίτο πάνελ, με τίτλο «Υπερεθνικές Ενώσεις», αμφισβητεί τις πολιτικές του απομονωτισμού και προσπαθεί να φανταστεί πώς μια πανευρωπαϊκή και υπερεθνική πολιτική θα μπορούσε να δράσει στην κλίμακα των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά σήμερα.

Μεταξύ των συνεδριών θα λάβουν χώρα δύο περφόρμανς από τους VASKOS και την Urok Shirhan υπό τον τίτλο «Πέραν-του-Εθνικού-Ύμνου», οι οποίες εξερευνούν τις αφηγηματικές και ηχητικές δυνατότητες ενός μελλοντικού πέρα-από-το-κράτος.

Η σύνθεση του συμποσίου βασίζεται σε ένα τρίπτυχο έργων του Jonas Staal – New World Summit, Collectivize Facebook και New Unions – τα οποία απλώνονται και διαπλέκονται μεταξύ τους στους δύο ορόφους της έκθεσης Statecraft, την οποία έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Γρέγου.

Το συμπόσιο θα γίνει στην Αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία και θα διεξαχθεί στο -1 μέσα στον χώρο της έκθεσης Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος.

Συμμετέχουν: Αθηνά Αθανασίου· Hera Chan· Viviana Checchia· Jan Fermon· Vincent W.J. van Gerven Oei· Κυριακή Γονή· Paul Goodwin· Κατερίνα Γρέγου· Kawa Nemir· Mihnea Mircan· Urok Shirhan· Jonas Staal· Θεόφιλος Τραμπούλης · VΑSKOS (Βασίλης Νούλας και Κωστής Τζιμούλης).

Οργάνωση: Jonas Staal, Κατερίνα Γρέγου, Θεόφιλος Τραμπούλης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέρα-από-το-Statecraft #1: Κράτη χωρίς κρατική υπόσταση

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης και της πολιτισμικής εργασίας στον αγώνα για τον αυτοπροσδιορισμό τον 21ο αιώνα; Και με ποιος τρόπους μπορούμε να φανταστούμε και να ασκήσουμε τον αυτοπροσδιορισμό πέρα από την κατασκευή του έθνους-κράτους;

13:00-13:20 Καλωσόρισμα και εισαγωγή, Jonas Staal και Θεόφιλος Τραμπούλης
13:20-13:25 Εισαγωγή από την Κατερίνα Γρέγου (συντονίστρια)
13:25-13:35 Kawa Nemir
13:35-13:45 Hera Chan
13:45-13:55 Mihnea Mircan
13:55-14:30 Συζήτηση με τη συντονίστρια και το κοινό

14:30-15:00 Διάλειμμα

Πέρα-από-το-Statecraft #2: Κολεκτιβοποιήσεις

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης και της πολιτιστικής εργασίας στην προσπάθειά μας να οραματιστούμε νέες μορφές κολεκτιβοποίησης απέναντι στην κατάρρευση των κοινωνικών υποδομών από τη μια, και την άνοδο εταιρειών των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δρουν πέρα της δημοκρατίας από την άλλη;

15:00-15:10 Ta τραγούδια της πατρίδας μας, περφόρμανς, VASKOS
15:10-15:15 Εισαγωγή του Vincent W.J. van Gerven Oei (συντονιστής)
15:15-15:25 Jan Fermon
15:25-15:35 Κυριακή Γονή
15:35-16:10 Συζήτηση με τον συντονιστή και το κοινό

16:10-16:40 Διάλειμμα

Πέρα-από-το-Statecraft #3: Υπερεθνικές Ενώσεις

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης και της πολιτιστικής εργασίας στην προσπάθειά μας να φανταστούμε και να δοκιμάσουμε νέες μορφές υπερεθνικής ενοποίησης; Πώς μπορούμε να δράσουμε ενάντια στη συλλογική κρίση σε πλανητικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ταυτοχρόνως την ιδιαιτερότητα του τόπου;

16:40-16:50 Just Songs, περφόρμανς, Urok Shirhan
16:50-16:55 Εισαγωγή της Viviana Checchia (συντονίστρια)
16:55-17:05 Paul Goodwin
17:05-17:15 Αθηνά Αθανασίου
17:15-17:50 Συζήτηση με τη συντονίστρια και το κοινό
17:50-18:00 Συμπεράσματα Jonas Staal, Θεόφιλος Τραμπούλης, Κατερίνα Γρέγου

18:00 και μετά Ποτό στο ΕΜΣΤ Café

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Jonas Staal, Other-Than-Statecraft #2: New Unions (Πέρα από το Statecraft #2: Νέες Ενώσεις), Άποψη εγκατάστασης: ΕΜΣΤ | Photo credit: Πηνελόπη Γερασίμου

Διαβάστε επίσης:

Statecraft – Διαμορφώνοντας το κράτος: Ομαδική έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Statecraft: Εντρυφώντας σε κρατικές αλχημείες
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα