Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα» της Σέλμα Ανσίρα, συνοδευόμενη από ένα ποίημα του Φρανσίσκο Σεγκόβια, θα εγκαινιαστεί στις 22 Απριλίου 2015 στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, και περιλαμβάνει 30 έγχρωμες φωτογραφίες της ανατολικής Μεσογείου, διαφόρων μεγεθών.

Η Ελλάδα και η Κύπρος στις φωτογραφίες της Σέλμα Ανσίρα, τους στίχους του Φρανσίσκο Σεγκόβια και την γραφιστική του Χουάν Πάσκοε.

Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης έκθεσης με τον τίτλο Το νερό και τα όνειρα, όπου η Σέλμα Ανσίρα συλλαμβάνει κάτι που του ματιού του διαφεύγει: τον απτό, σχεδόν ζωγραφικό, αφηρημένο και συγκεκριμένο χαρακτήρα του νερού, την ιδιότητά του να κινείται και ταυτοχρόνως να μένει ακίνητο, και παράλληλα την ονειρική του διάσταση.

Οι στίχοι που συνοδεύουν τις φωτογραφίες της είναι τμήμα ενός πολύ μεγάλου ποιήματος και γράφτηκαν όλοι με έμπνευση τις φωτογραφίες αυτές.

Αυτή η έκθεση είναι το, σχεδόν αναπόφευκτο, αποτέλεσμα πολλών ετών συνεργασίας της Σέλμα Ανσίρα και του Φρανσίσκο Σεγκόβια στη μετάφραση και την έκδοση νεοελληνικής ποίησης. Καρποί αυτής της συνεργασίας είναι τα βιβλία: Μυθιστόρημα, ποιητικά άπαντα του Γιώργου Σεφέρη, με δικό τους πρόλογο, μετάφραση και σημειώσεις (Galaxia Gutenberg, Βαρκελώνη, 2012) και Κύπρος, μια ανθολογία ποιημάτων, επιστολών, ημερολογίων και φωτογραφιών του ίδιου του Σεφέρη, πάλι σε δική τους επιμέλεια, μετάφραση και σημειώσεις (Conaculta, Μεξικό, 2012).

Ο γραφίστας Χουάν Πάσκοε αποτελεί σημείο αναφοράς τριών γενεών μεξικανών.