Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης κατά τη διάρκεια της ασύγκριτης παγκόσμιας πανδημίας και οι κοινωνικοοικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειές της, αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία 22 ευφάνταστων έργων της έκθεσης που παρουσιάζει ο Σπύρος Γρατσίας, που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: “Black & White”.

Τα ασπρόμαυρα σχέδια της έκθεσης, χαρακτηρίζονται από ένα πολύ προσωπικό καλλιτεχνικό ύφος, αξιοποιώντας μια σχεδόν εμμονική επανάληψη μοτίβων, γραμμών, καμπυλών και ευρηματικών σχημάτων σχεδιασμένων με μαύρο μελάνι.

Στο εικαστικό του αυτό ταξίδι, ο Γρατσίας συνειδητοποιεί ότι η καλλιτεχνική έκφραση ενεργεί ως μια μορφή επικοινωνίας, που ο ίδιος αποκαλεί «μακρινή συντροφικότητα» και επιστρατεύει θρυλικούς ήρωες και θεσμικές οντότητες για την οπτική προβολή ενός συναισθηματικού χρονολογίου.

Μέσα από τα έργα του προσεγγίζει και επανεξετάζει δημιουργικά την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συμβίωσης ενώ διεγείρει την προσμονή μας για ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον, ξορκίζοντας τον φόβο και το σκοτάδι με τα “χρώματα” της ελπίδας.

Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Θεωνάς

Σπύρος Γρατσίας

Ο Σπύρος Γρατσίας, με καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ανάμεσα στις επαγγελματικές του ιδιότητες συγκαταλέγονται και αυτές του ερευνητή/μηχανικού, σχεδιαστή, εικονογράφου, εικαστικού, κινηματογραφιστή και συγγραφέα μυθοπλασίας.

Είναι ο σεναριογράφος της βραβευμένης ταινίας animation μικρού μήκους με τίτλο “INVERSE”, η οποία βασίζεται σε προηγούμενη ειδική έκδοσή του με τίτλο “ROOTLESS ROOTS”, στην οποία έχει την διπλή ιδιότητα αυτή του συγγραφέα και του εικονογράφου.

Επίσης έχει γράψει την ιστορική μυθοπλασία “THE C ENIGMA” που δημοσιεύτηκε στο Amazon το 2014 και εφέτος δημοσίευσε την αστυνομική νουβέλα με τίτλο “UNYIELDING DESTINY”.

Με την κύρια επαγγελματική του ιδιότητα ως υπεύθυνος Έρευνας και Ανάπτυξης σε πολυεθνικές εταιρείες, έχει συμπληρώσει πάνω από σαράντα χρόνια εμπειρίας στους χώρους της αεροδιαστημικής και του δημιουργικού σχεδιασμού καταναλωτικών προϊόντων.

Ο Σπύρος ζει στην Αθήνα και αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στη ζωγραφική, την εικονογράφηση και τη συγγραφή βιβλίων και εκδόσεων.

Κεντρική εικόνα θέματος: Σπύρος Γρατσίας, Νεράιδα. Λεπτομέρεια του έργου.