Για το βιβλίο μιλούν η κα Έλση Σακελλαρίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κα Αμαλία Κοντογιάννη, θεατρολόγος και ο κ. Αλέξανδρος Μιχαήλ, σκηνοθέτης.

Γραμμένα με χιούμορ, επίκαιρα και διαχρονικά, τα επτά μονόπρακτα της Νίνας Ράπη επικεντρώνονται σε σχέσεις φίλων, φύλων και φυλών, σχέσεις ερωτικές, εξουσιαστικές και ανθρώπινες, μιλώντας για όλα αυτά που (δεν) τολμάμε.

Splinters είναι…

Οι ακίδες που τρυπούν το δέρμα. Θραύσματα σχέσεων. Καθημερινών. Ή όχι;
Οι μικρές λεπτομέρειες στην επικοινωνία, που ξεσκεπάζουν τα χάσματα.
Ό,τι σημαίνει «έλξη/επαφή/έρωτας/αγάπη» όταν ξύσεις την επιφάνεια.
Μια ιστορία που δε λέγεται με λόγια. Συμβαίνει, εξελίσσεται υπόγεια, ωριμάζει και ξεσπά. Ανάμεσα στις λέξεις, πίσω από τα πρόσωπα, κάτω από τους ρόλους.
Μια γραφή που κατανοεί βαθιά και ανατρέπει τους ορισμούς του λεξικού των ηρώων της. Αφήνει τον λόγο στην ηδονή και επιτρέπει την οδύνη.
Επτά μονόπρακτα που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο.
Ένα ταξίδι από την ορμή προς την ωριμότητα. Από την κοινωνική σύμβαση προς την ελευθερία της συνείδησης. Και από το ζωτικό ψέμα στην εντροπία του ασυνείδητου.

– Αμαλία Κοντογιάννη

Σημείωμα της εκδότριας, κ. Αθηνάς Σοκόλη: «Με τη Νίνα Ράπη έχουμε ανταμώσει ξανά στο παρελθόν. Εκδώσαμε τις Άγριες Νότες που παραστάθηκαν το 2014-2015 στο Αγγέλων Βήμα. Ένα πολιτικό κείμενο με την ευρύτερη σημασία του όρου «πολιτικό», που το υπόστρωμά του ωστόσο είναι έντονα υπαρξιακό. Όπως και το Splinters. Ένα ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό, στις πιο μύχιες σκέψεις, στους μεγαλύτερους φόβους, στα κρυφοσκιρτήματα αισιοδοξίας, σε ένα συναισθηματικό παλίμψηστο. Η Νίνα, όμως, με το κείμενό της Angelstate είναι και μία από τους πέντε συγγραφείς που απαρτίζουν την Oberon Anthology of Modern Greek Plays, την πρώτη ανθολογία ελληνικών αυτοτελών έργων στην αγγλική γλώσσα, η οποία εκδόθηκε από τις καταξιωμένες εκδόσεις Oberon σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σοκόλη. Καλοτάξιδο να είναι το νέο βιβλίο της και καλοτάξιδη να είναι και η σύμπλευση όλων των αναγνωστών του.»

Έγραψαν για τη Νίνα Ράπη και το Splinters:

«Η Νίνα Ράπη δημιουργεί ένα κείμενο με μια διάθεση που ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και το επιθυμητό. Μας μιλά με λόγο απλό, αλλά και βαθύ, για όλα εκείνα που θέλουμε από τις σχέσεις της ζωής μας. Για όλα εκείνα που ζητάμε χωρίς λέξεις από τους ανθρώπους μας. Γι’ αυτά που δεν τολμήσαμε ποτέ να ζητήσουμε και γι’ αυτά που θα μείνουν ανεκπλήρωτα μέσα στο μυαλό μας. Με λίγα λόγια, η Νίνα Ράπη μάς φέρνει σε επαφή με τις ακίδες (splinters) που μας πληγώνουν σε κάθε ανθρώπινη μας επαφή.» – Μάνια Βορεάκου, artic.gr

«Πέρα κι από τον Μπέκετ, με δόσεις Πίντερ, βαθιά επηρεασμένη από το αγγλοσαξωνικό θέατρο και τη Λογοτεχνία εν γένει, η δασκάλα Νίνα Ράπη εξερευνά το υπαρξιακό κενό στις διαπροσωπικές σχέσεις, χωρίς ίχνος μεσογειακής συναισθηματικότητας και με την ψυχρή αποστασιοποίηση των «Βορείων» που τα βλέπουν όλα κάπως «μηχανιστικά» και διατηρούν την ψυχραιμία τους ο,τιδήποτε κι αν συμβαίνει.» – Κωνσταντίνος Μπούρας, blog Γράφειν

«Η Νίνα Ράπη ανήκει ξεκάθαρα στην αιχμή του δόρατος της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Η γραφή της, με σημαντικές επιρροές από την αγγλική δραματουργία του 20ού αιώνα γενικότερα και με ιδιαίτερες εκλεκτικές συγγένειες με τους Beckett, Pinter και Caryl Churchill, αγωνίζεται για μια όλο και μεγαλύτερη λιτότητα, αμεσότητα και δραστικότητα, με όπλα της το χιούμορ, την οξεία αντίληψη και αναζήτηση των αιτίων πίσω από τα φαινόμενα, την αφαιρετικότητα, που στοχεύει στην αποκάλυψη.» – Αμαλία Κοντογιάννη

«Τα Splinters είναι επτά μικρά μονόπρακτα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρές παραβολές πάνω στο θέμα της ανθρώπινης ελευθερίας, αλλά κυρίως για το κατά πόσο οποιαδήποτε μορφή συνύπαρξης είναι ένα σχήμα πειθαρχημένης ελευθερίας που πάντα εμπεριέχει έναν Δούλο και έναν Αφέντη (και δηλαδή τον Έρωτα και τον Θάνατο).» – Γιώργος Σαμπατακάκης, Athens Voice

Το έργο της Νίνας Ράπη, Splinters παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ στη σκηνή A Small Argo full of Art, παραγωγή Θέατρο Αργώ, στην Αθήνα από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 έως και τις 30 Ιανουαρίου 2018 και στο Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2018.


Διαβάστε επίσης:

Splinters: 7 μονόπρακτα της Νίνας Ράπη στο Θέατρο Αργώ

Splinters: 7 μονόπρακτα της Νίνας Ράπη στο Θέατρο Τ

Νίνα Ράπη: Ένα σύμπαν από “Splinters”