Είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2002, επετειακή επανέκδοση για το «Σπιρτόκουτο», όπου όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από την κλασσική μηχανή προβολής του Τριανόν από την αυθεντική κόπια της ταινίας σε φιλμ 35mm.

-Άκου Βαγγέλη… αρουλέζα, μετρέζα, κολλέζα…
-Ναι ρε, κολλέζα και κόφτης φιλμ, και μπομπίνες πιάνουν δουλειά στην καμπίνα του Τριανόν…
-Και το κλείστρο… ρε θα ακούς και το κλείστρο κατά τη διάρκεια της προβολής… ναι ρε κανονικός Κινηματογράφος…
-Γιατί έτσι γουστάρω! Τελείωσε! Τέρμα.

Το «Σπιρτόκουτο», η εμβληματική ταινία που μας εισήγαγε στον κόσμο του Γιάννη Οικονομίδη, κυκλοφορεί εκ νέου επετειακά στους κινηματογράφους, ξεκινώντας από τον κινηματογράφο Τριανόν και με τις προβολές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από την παραδοσιακή κινηματογραφική μηχανή προβολής με την αυθεντική κόπια σε φιλμ 35mm της ταινίας.

Σύνοψη

Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη, ενός μικρομεσαίου 50άρη οικογενειάρχη, κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Όλα τα μέλη της οικογένειας ξεσπούν ο ένας στον άλλον με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλειες και επαγγελματικές διαφωνίες. Μέχρι που μια απρόοπτη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Αλήθεια… πώς είναι δυνατό να χωρέσουν τόσοι άνεμοι μέσα σε ένα «σπιρτόκουτο»; Όταν το μέτρο της αναπαράστασης είναι η καυτή πραγματικότητα, τότε όλα είναι δυνατά! Όταν η ανάγκη για σύγκρουση συναντά την αναγκαιότητα για αληθινά τολμηρό ρεαλισμό, τότε οι άνεμοι ξεχύνονται και φανερώνουν το αποκρουστικό πρόσωπό τους. Έτσι κι αλλιώς, οι αμαρτίες της διαλυμένης και χαμένης μεσαίας τάξης δεν έχουν τελειωμό… Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα καταλήγουν σ’ ένα κοινό παρανομαστή: τη βία.

Τι είναι το Σπιρτόκουτο;

Πολύ απλά, η τραγική κωμωδία της ζωής… των νεκρών που προχωρούν…

Γιάννης Οικονομίδης

Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Ηθοποιός, Παραγωγός

Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1967. Το 1987 μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει κινηματογράφο. Μετά από τα πρώτα του ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, το 2002 έγραψε και σκηνοθέτησε τη πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, ΤΟ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικών του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών το 2006 και ταξίδεψε σε διεθνή φεστιβάλ υψηλού κύρους, όπως τα Chicago, Pusan, Tallinn και Lecce. Η τρίτη ταινία του, το ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, μετά τη πρεμιέρα της στο Pusan International Film Festival, απέσπασε επτά βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας αλλά και Σεναρίου. Η τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 64ου Φεστιβάλ Βερολίνου το 2014.

Το 2016, ο Οικονομίδης έγραψε και σκηνοθέτησε για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το πρώτο του θεατρικό έργο, το ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ, που αποτέλεσε αμέσως τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Η τελευταία ταινία του, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, έκανε πρεμιέρα εν μέσω COVID το 2020 και κατάφερε να γίνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στο box office, ενώ έλαβε 15 υποψηφιότητες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

Και οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του απέσπασαν από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) τη διάκριση «Καλύτερη Ελληνική Ταινία της Χρονιάς».

Αυτή την περίοδο, ο Οικονομίδης προετοιμάζει την επόμενη ταινία του, με τίτλο ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΤΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΕΦΑΛΙ.

Φιλμογραφία
2020 Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, Color, 140’
2014 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ, Color, 137’
2010 ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, Black&White, 108’
2006 Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, Color, 117’
2002 ΤΟ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ, Color, 81’