Σε αυτή την τρίτη και τελευταία εκδήλωση του «Gossips», θα προβάλλουμε ταινίες και θα συζητήσουμε για τον ρόλο των γυναικών στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Πριν τη συζήτηση, την οποία συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη, θα προβληθούν οι ταινίες “Microresistances” και “Wild Relatives”.

Οι γυναίκες, ιδιαιτέρως στις αποκαλούμενες αναπτυσσόμενες οικονομίες, αποτελούν μια από τις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο στον απόηχο των αυξανόμενων φυσικών καταστροφών και των ασταθών συνθηκών στον τομέα της γεωργίας. Υπάρχει πληθώρα ενδείξεων που υποδεικνύουν πως συλλογικότητες γυναικών μας δείχνουν ήδη τον δρόμο, και μετατρέπονται σε βασικούς παράγοντες για την δημιουργία διόδου για ένα βιώσιμο μέλλον.

Ένα από τα βασικά κοινά στοιχεία σε πολλές από αυτές τις ομάδες, δεν είναι μόνον η συλλογική δράση, αλλά και η διαφύλαξη της προγονικής γνώσης, σχετικά με την προστασία των σπόρων, την διατήρηση των φυσικών πόρων και ένα βιώσιμο τρόπο ζωής, που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως κομμάτι της φύσης.

Οι καλλιτέχνιδες Marwa Arsanios και Jumana Manna, διαμέσου της καλλιτεχνικής τους πρακτικής, διερευνούν κοινότητες και τις προσπάθειες αυτών να εργασθούν ενάντια στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και στις εξορυκτικές πρακτικές τους, την επιρροή των πολιτικών αναταραχών και των πολέμων στους φυσικούς πόρους και την επιστήμη, καθώς, και την διαδικασία της ανάκτησης και της αποκατάστασης της προγονικής γνώσης, από κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η Arsanios θα μιλήσει για την τελευταία της έρευνα, όπου εργάσθηκε με κοινότητες σε διάφορες χώρες, τις οποίες συναντάμε στην τελευταία της ταινία “Microresistances”, το τρίτο μέρος μιας τριλογίας ταινιών υπό τον τίτλο “Who is Afraid of Ideology”, που επικεντρώνεται σε ένα μικρό χωρίο της Κολομβίας και στον συστημικό πόλεμο που καθοδηγείται από πολυεθνικές εταιρίες ενάντια σε ένα από τα πιο μικροσκοπικά και, παράλληλα, απαραίτητα κομμάτια της ζωής: τους σπόρους.

Η Manna θα μιλήσει για το πρόσφατο κείμενό της στο e-flux journal, με θέμα το μάζεμα, την συλλογή άγριας τροφής, και το επερχόμενο φιλμ της, που καταπιάνεται με το ποια φυτά καταλήγουν να οδηγούνται στην εξαφάνιση και ποια συνεχίζουν να φυτρώνουν κανονικά. Ποιος αποφασίζει την μοίρα των πολιτισμών που βασίζονται στην συλλογή βότανων; Ποιες εναλλακτικές απομένουν για εκείνους που δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική;

Θα μιλήσει, ακόμα, για την ταινία της “Wild Relatives” του 2018, που πραγματεύεται την μεταφορά ενός αποθέματος σπόρου εξαιτίας του πολέμου και την άρθρωση του εντός μιας μεγάλης κλίμακας διεθνών πρωτοβουλιών για την διάσωση αποθεμάτων σπόρων και της εφαρμογής τους σε τοπικό επίπεδο στην περιοχή του Λιβάνου, όπου και προσγειώθηκε. Το φιλμ καταγράφει με παραστατικό τρόπο την σκληρή αυτή δουλειά, μια δουλειά η οποία εκτελείται κατά βάση από νέες μετανάστριες.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε διαδικτυακά μέσω live streaming στο Facebook του State of Concept https://www.facebook.com/StateOfConceptAthens/

Σε αγγλική γλώσσα 

GOSSIPS («Tratsch» / «Κουτσομπολιό») #3, μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen και του State of Concept, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Φωκιανάκη