Ένα από διασημότερα επικά έργα του νεοκλασικού ρωσικού μπαλέτου, τον Σπάρτακο, σε μουσική Αράμ Χατσατουριάν και χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς, θα απολαύσουν οι φίλοι του χορού την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σε αυτή τη θεαματική παραγωγή που μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη από το Θέατρο Μπολσόι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει με απαράμιλλο δυναμισμό και εκφραστικότητα ο διεθνούς φήμης πρώτος χορευτής των Μπολσόι Μιχαήλ Λομπούχιν, ενώ την Αίγινα, τη γοητευτική σύντροφο του ρωμαίου υπάτου που αιχμαλωτίζει τον Σπάρτακο, ενσαρκώνει η Σβετλάνα Ζαχάροβα, μια από τις σημαντικότερες μπαλαρίνες του καιρού μας.

Η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση του Σπάρτακου εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Live –η οποία από το 2009 έχει καλύψει ζωντανά και έχει διανείμει μπαλέτα των Μπολσόι σε περισσότερες από 1.200 κινηματογραφικές αίθουσες σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο–, μια συνεργασία που προσφέρει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει κορυφαία κλασικά έργα και σπουδαία αριστουργήματα του παγκοσμίου ρεπερτορίου.

Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει επίσης το μπαλέτο Δον Κιχώτης (ζωντανή μετάδοση), το οποίο θα μεταδοθεί τον Απρίλιο.

Ο Σπάρτακος δημιουργήθηκε από τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1968 ειδικά για τα Μπολσόι και καθιερώθηκε αμέσως ως το μπαλέτο-σήμα κατατεθέν του φημισμένου χορευτικού συνόλου. Μάλιστα, στο πρώτο ανέβασμα του Σπάρτακου, τον ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο του θρυλικού μονομάχου ερμήνευσε ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές του 20ού αιώνα, ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ. Τον Σπάρτακο έχουν ενσαρκώσει έκτοτε μεγάλα αστέρια του κλασικού χορού, όπως ο Ιρέκ Μουχαμέντοφ, ο Κάρλος Ακόστα και άλλοι.

Στην αρχαία Ρώμη, ο Σπάρτακος αιχμαλωτίζεται και γίνεται δούλος του ύπατου Κράσσου και της συντρόφου του Αίγινας. Ο ρωμαίος στρατηγός τον υποχρεώνει να γίνει μονομάχος και οργανώνει μια κρίσιμη αναμέτρηση αναγκάζοντας τον Σπάρτακο να παλέψει με έναν φίλο του και εντέλει να τον σκοτώσει. Το γεγονός αυτό θα τον κάνει να επαναστατήσει και να ηγηθεί μιας μαζικής εξέγερσης των δούλων, πρωτοφανούς για τα ρωμαϊκά χρονικά.

Συντελεστές:

Σπάρτακος (Spartacus)
Διάρκεια: 2 ώρες και 50 λεπτά (με διάλειμμα)

Μουσική: Αράμ Χατσατουριάν
Χορογραφία-λιμπρέτο: Γούρι Γκριγκορόβιτς

Διανομή
Σπάρτακος: Μιχαήλ Λομπούχιν            
Αίγινα: Σβετλάνα Ζαχάροβα         
Κράσσος: Βλαντισλάβ Λαντράτοφ
Φρυγία: Άννα Νικούλινα             
Corps de Ballet του Μπαλέτου Μπολσόι

Κατά τα διαλείμματα (όπου αυτά προβλέπονται), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους συντελεστές της εκάστοτε παραγωγής και, με τη βοήθεια της κάμερας, να περιηγείται στα παρασκήνια του Θεάτρου Μπολσόι.