Απαλλαγμένη από στερεότυπα και συμβάσεις η καινούρια δουλειά του κιθαρίστα Κώστα Μαγγίνα ‘’SoundTracks’’ (2022) κινείται ελεύθερα και απενεχοποιημένα ανάμεσα σε μουσικά είδη όπως το blues, το rock, το hip hop, τη jazz, την ambient και την generative music.

Τρεις ακόμη σπουδαίοι μουσικοί πλαισιώνουν τον Κώστα Μαγγίνα στην πολυαναμενόμενη συναυλία του την Πέμπτη 10 Νομεβρίου στο Half Note Jazz Club, ανάμεσά τους και ο θρυλικός πλέον Blaine Reininger.

Χρησιμοποιώντας εφέ και samples, απομονώνοντας και αναδεικνύοντας στοιχεία της μουσικής έκφρασης, παράγει φόρμες πλούσιες σε ηχοχρώματα, δυναμικές και αντιθέσεις που λειτουργούν παράλληλα σαν αφετηρία για μουσικές περιπλανήσεις.

Μια μουσική άλλοτε ηλεκτρική, εξπρεσιονιστική, πειραματική, με έμφαση στον ρυθμό και άλλοτε τρυφερή, λυρική και αέρινη, που δημιουργεί συνεχώς εικόνες και συναισθήματα, το sound track μιας ταινίας που γυρεύει να γυριστεί…

Κώστας Μαγγίνας (κιθάρα, loops, fx, samples)
Blaine L. Reininger (φωνή, βιολί, κιθάρα, loops, fx)
Τηλέμαχος Μούσας (κιθάρα, loops, fx)
Στελιος Χατζηκαλέας (τρομπέτα, flugelhorn)

Βιογραφικά:

Κώστας Μαγγίνας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Το 1987 συνεχίζει με υποτροφία τις σπουδές του στο Berklee College of Music στη Βοστώνη.

Από το 1988-1990 υπήρξε μέλος της Brandeis University Jazz Band υπό την διεύθυνση του Ricky Ford. Εμφανίστηκε με γνωστά ονόματα της τζαζ όπως ο Milt Hinton, Ran Blake, Kenny Burrell, Houston Pearson, Charles Davis και με δικά του γκρουπ σε jazz clubs της Βοστωνης.

Το 1991 επεστρεψε στην Ελλάδα, ηχογράφησε πολλές φορές δικές του συνθέσεις για το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, εμφανίστηκε σε jazz festivals, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο «Σταυροδρόμι της Μεσόγειου» σε συναυλίες στα πλαίσια του οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύσας Θεσσαλονίκης και αλλού. Συνεργάστηκε και έπαιξε ζωντανά μουσική για χορευτικές ομάδες και συνέθεσε μουσική για θέατρο και για ντοκυμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης. Έχει περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και στo εξωτερικό με δικά του σχήματα και με μουσικούς όπως οι Lee Konitz, Dick Griffin, Μark Turner, Trilok Gurtu,Rick Margitza, David Schnitter, Graig Bailey, Sam Newsome, Rob Dixon, Roberto Gatto, Rosario Guliani, Marc Abrams, Alex Foster, Danilo Rea, Larry Vuckovic, Stjepko Gut, Keith Copeland, Steve Mc Craven Jacubu Griffin, Benjamin Henocq, Olivier Gatto, Milcho Leviev, Nicolas Simion κ.α.

Blaine L. Reininger

Ο Blaine L. Reininger είναι Αμερικανός συνθέτης γεννημένος το 1953 στο Pueblo του Κολοράντο. Έχοντας σπουδάσει βιολί από την ηλικία των 9 ετών, κιθάρα από την ηλικία των 11 ετών και θεωρία της μουσικής και σύνθεση από το γυμνάσιο μέχρι το κολέγιο, έφυγε από το Κολοράντο το 1976 για το Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, το 1977, ως συνέπεια των σπουδών του στην ηλεκτρονική μουσική στο San Francisco City College, ξεκίνησε το θρυλικό αμερικανικό cult συγκρότημα Tuxedomoon μαζί με τον συμμαθητή του Steven Brown. Το 1981, ο Reininger και το γκρούπ έφυγαν από την Αμερική για να εξασκήσουν την τέχνη τους στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκαν πολλές καλλιτεχνικές συνεργασίες και ηχογραφήθηκαν πολλά cd. Αυτές οι συνεργασίες, αν και ως επί το πλείστον μουσικής φύσης, συχνά μετακινήθηκαν σε άλλους τομείς όπως ο χορός, το θέατρο και ο κινηματογράφος. Ο Reininger συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στην Ευρώπη, έχοντας ζήσει στην Αθήνα από το 1998.

Τηλέμαχος Μούσας

Ο συνθέτης και πολυοργανίστας Τηλέμαχος Μούσας, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με θέμα διατριβής: «Επαυξημένη φωνητική έκφραση και αυτοσχεδιασμός στο σύγχρονο μουσικό δράμα με ψηφιακά μέσα».

Κατέχει Master of Music με κατεύθυνση «Εκτέλεση / Ερμηνεία της Jazz Μουσικής & Νέες Τεχνολογίες, από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και Bachelor στις Παιδαγωγικές Σπουδές και στην Γεωπονία. Έχει επίσης σπουδάσει στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Dante Agostini Music School καθώς και στο Ωδείο του Φίλιππου Νάκα από όπου κέρδισε υποτροφία στο Berklee College of Music.

Είχε δασκάλους στην Jazz κιθάρα τους: Mike Moreno, Lage Lund, Gilad Hekselman, Γρηγόρη Ντάνη, Κώστα Μαγγίνα, Γιώργο Πατσιαούρα, Dimitri Velitskov.

Έκανε μαθήματα φλαμένκο κιθάρας με τους Alejandro Chacon και Θωμά Νάτση και κλασικής κιθάρας με τον Γιώργο Αρσένη.

Παίζει επίσης, Theremin, Μουσικό Πριόνι, Berimbao, Didgiridoo και πολίτικο λαούτο. Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις θεάτρου, χορού, για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Brooklyn Academy of Music, το CCRMA του Stanford University, το IRCAM Centre Pompidou, το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Goethe Institut, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το TedX Πανεπιστημίου Πειραιώς κ.α.

Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρίας ODC.

Έχει λάβει το διεθνές βραβείο Music Theater Now 2018 & έχει βραβευθεί με το 1ο Βραβείο στο Βe Festival of Birmingham.

Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι: Damo Suzuki, Blaine L. Reininger, Julia Kent, Misha Piatigorsky, Γιώργος Κοντραφούρης, Σαβίνα Γιαννάτου, Pamelia Kurstin, Γεωργία Συλλαίου, Lena Norin, Θάνος Ανεστόπουλος, Υπόγεια Ρεύματα, Michel Hatzigeorgiou, Julia Kent, Missirli Ahmet, Μra Oma, Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Βασιλάκης, Δημήτρης “Χαΐνης” Αποστολάκης, Μαρία Βουμβάκη, Νίκος Γιούσεφ.

Έχουν εκδοθεί 3 cd με συνθέσεις του από την εταιρία Αnkh Records που κινούνται υφολογικά στο χώρο της σύγχρονης Jazz και 3 cd με συνθέσεις για το θέατρο από την εταιρία ODC.

Παράλληλα εργάζεται ως στέλεχος της Εκπαιδευτικής Ραδιο-Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας.

Στέλιος Χατζηκαλέας

Γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα πιάνου και θεωρίας σε ηλικία 8 ετών από τη Βάγια Ζάννου. Το 2005 ξεκινάει μαθήματα τρομπέτας με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Γράβο στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007), του τμήματος Τζαζ Τρομπέτας του Κονσερβατορίου της Ουτρέχτης (Bachelor of Music 2011) με δάσκαλο τον Angelo Verploegen και του Βασιλικού Κονσερβατορίου των Βρυξελλών (Master en Jazz Trompette 2016). Ταυτόχρονα συμμετέχει σε σεμινάρια και masterclasses των Kenny Wheeler, Gerard Presencer, Richie Beirach, Hein van de Geyn, Jim Rotondi. Συμμετέχει στο πρότζεκτ “Ubuntu II” του Ολλανδού κιθαρίστα Marc Van Vugt (2013) και μοιράζεται τη σκηνή με τους Sylvain Beuf, Steve Beresford, Michael Occhipinti και Robin Eubanks.

Έχει συνεργαστεί με αρκετούς μουσικούς και σύνολα της ελληνικής τζαζ όπως Next Step Quintet, Δημήτρης Καλαντζής, Κώστας Γιαξόγλου, Λητώ Βογιατζόγλου, Βαγγέλης Κατσούλης κ.ά. αλλά και με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, Νένα Βενετσάνου, Τάνια Τσανακλίδου, Παύλος Παυλίδης and the B-Movies. Εμφανίζεται δισκογραφικά σε πάνω από 20 ηχογραφήσεις ενώ περιοδεύει σε Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Δανία, Πολωνία, Κύπρο και Δημοκρατία της Μακεδονίας ως μέλος των παραπάνω σχημάτων αλλά και αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στην Euroradio Jazz Orchestra (2014).

Την ίδια χρονιά ιδρύει το δικό του γκρουπ (Stelios Chatzikaleas Quartet) και κυκλοφορεί δύο προσωπικούς δίσκους, “Urban Stories” / ΑnkhJazz 0917-2 (2014) και “The Froth on the Daydream” / AnkhJazz 0931-2 (2017) λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον ελληνικό και ξένο τύπο (Εφημερίδα “Καθημερινή”, Περιοδικό Jazz&Τζαζ, Περιοδικό JazzMozaik) ενώ συμμετέχει σε φεστιβάλ και jazz clubs όπως Half-Note Jazz Club, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση Greek Jazz Panorama New Generation (2014, 2016).

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 διδάσκει τρομπέτα στο Edward Said Conservatory of Music, Birzeit University στην Παλαιστίνη.