Ο Αλέκος Χριστίδης και ο Αντρέας Μνιέστρης θα συναντηθούν στη σκηνή του Beton 7 για ένα solo on duet live, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016.

Δύο μουσικοί παράγουν ήχους ταυτόχρονα. Οι διαφορετικές καλλιτεχνικές τους προσωπικότητες συγκλίνουν στον τόπο του αυτοσχεδιασμού και στην άγρια ομορφιά των αναμνήσεων της φρη τζαζ [free jazz].

Ο Αλέκος Χριστίδης και ο Αντρέας Μνιέστρης ανταλλάσσουν ελεύθερους συνειρμούς και εντυπώσεις μουσικών με τη μορφή μιας διαλογικής ηχητικής “συζήτησης”. Θα “μιλήσουν”– άλλωστε έχουν να “τα πουν” πάνω από 10 χρόνια– για πολλά πράματα: για την πειθαρχία της ερμηνείας, την αποχαλίνωση της αναζήτησης, τη δύναμη της δημιουργίας, με λίγα λόγια για την φύση των ήχων (de natura sonorum). 

Αλέκος Χρηστίδης: Κρουστα
Αντρεας Μνιεστρης: Σαξοφωνα

Ο Αλέκος Χρηστίδης είναι ένας μουσικός για τον οποίο δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική. Με την ίδια άνεση και δεξιοτεχνία παίζει κλασσικά έργα σαν σολίστ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και αυτοσχεδιάζει στα δικά του Jazz σχήματα.

Γεννήθηκε στην Γιουγκοσλαβία. Σε ηλικία 12 ετών, άρχισε μουσικές σπουδές στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία του Κιέβου παίζοντας στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Κιέβου και αργότερα στην Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Όπερας-Μπαλέτου του Κιέβου. Είχε ενεργή παρουσία στον χώρο της τζαζ, καθώς το 1973 συμμετείχε στον πρώτο τζαζ δίσκο μικρού συνόλου που ηχογραφήθηκε στην Ουκρανία. Αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Κιέβου με δίπλωμα Μηχανολόγου. Επαναπατρίσθηκε στην Ελλάδα το 1978. Πήρε δίπλωμα στα κρουστά από το Ωδείο Αθηνών το 1983 στην τάξη του Νικόλαου Κορατζίνου. Ως μέλος συγκροτημάτων σύγχρονης μουσικής, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, (MIDEM, Kάννες, Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής Λονδίνου, Μουσικές ημέρες Ορλεάνης, Δημήτρια κλπ) ενώ υπήρξε ο πρώτος Έλληνας μουσικός που εκτέλεσε το έργο για κρουστά «Ψάπφα» του Γιάννη Ξενάκη.Έχει συμπράξει με πολλές ευρωπαϊκές συμφωνικές ορχήστρες σε πολλά φεστιβάλ. Την περίοδο 1982 – 1987 υπήρξε κορυφαίος στα κρουστά στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Από το 1987 έως το 1992, διετέλεσε κορυφαίος στα τύμπανα-κρουστά στην Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και από το 1992 είναι κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι για 16 χρόνια. Έχει συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη ως σολίστ στο Canto General και με το Εθνικό Θέατρο στις τραγωδίες Ηλέκτρα, Αντιγόνη και Ορέστης. Είναι ιδρυτής και επικεφαλής των τζαζ συνόλων Allegro, Cammer-Ton και Voyage Jazz Quartet, με τα οποία εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Αθηναίων και σε άλλα φεστιβάλ στα εξής προγράμματα:

‘’Από τον Mozart στους Beatles’’, ‘’Στον ρυθμό της Jazz’’, ‘’Από το Ragtime στον Piazzolla’’, ‘’Ταξιδεύοντας με τις νότες’’, ‘’ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΙΑ’’, ‘’Όταν οι μουσικοί γελούν’’, ‘’Cammer-Ton σε Latin ρυθμούς’’, ‘’Θρησκευτική Jazz Μουσική’’, ‘’Ο γύρος της Jazz σε 80 λεπτά’’, ‘’Στους Ρυθμούς του Κόσμου’’.

Ο κ. Μνιέστρης εμφανίζεται σαν σαξοφωνίστας από το ’84 (ενδεικτικά : το ’84 στο “Half Note”, το ’85 με το συγκρότημα “Φατμέ”, το ’86 με τον Δημ. Πουλικάκο, το ‘92/3 στη Θεσσαλονίκη με διάφορα σχήματα, κ.α.).  Αναπτύσσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και μελετάει από το ’88 μέχρι το ’90 με τον Anthony Braxton στο Mills College, στο Oakland.  ‘94 με ‘96 συνεργάζεται με τον N. Tουλιάτο τον Ανδρέα Συμβουλόπουλο και το συγκρότημα “Tηλεθρόον” με τούς οποίους έπαιξε σε πολλές συναυλίες μια από τις οποίες έπαιζε στην μεταμεταμεσονύκτια ΝΕΤ.  Συνεργάζεται απο το ’99 με τους σαξοφωνίστες Joe Tornabene και Δήμο Δημητριάδη στο τρίο “saxo viva!” (παίζουν ακόμα, ενίοτε).  ‘Ζεί και εργάζεται’ στην Κέρκυρα όπου διδάσκει σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής στο Τμήμα Mουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.