Ο Λούις Πανιάγουα, Ισπανός συνθέτης και ερμηνευτής αρχαίας Λύρας, έρχεται για τέταρτη φόρα στην Αθήνα και φιλοξενείται στο PLAYGROUND for the arts όπου παρουσιάζει κατά την διήμερη παραμονή του (Σάββατο 16 – Κυριακή 17 Ιανουαρίου), ένα σόλο κονσέρτο και ένα τετράωρο σεμινάριο διαλογισμού μέσω της φωνής.

Η σχέση του με την Ελλάδα είναι ιδιαζόντως στενή. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στο Ηρώδειο το 1984 και την τελευταία το 2015 στην Κέρκυρα στο φεστιβάλ «Sound and Silence». Η πρώτη του επαφή με τη Λύρα, ήταν το 1974, όταν ηχογράφησε ως μέλος του πρωτοποριακού σχήματος «Atrium Musicae» το κλασσικό, πλέον, άλμπουμ «Music of Ancient Greece», με όλα τα σωζόμενα αρχαία σπαράγματα μουσικής.

«Gran Misterio» – Λίγα λόγια για τη συναυλία:

Στο σόλο κονσέρτο «Gran Misterio» που θα παρουσιάσει το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στο PLAYGROUND for the arts, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέρος του «Mediter Ra Neo» project. Ένα μοναδικό σόλο κοντσέρτο New Ancestral Music, με τον Λουίς Πανιάγουα στη φωνή και την μυθολογική αρχαία ελληνική λύρα. Μια στιγμή γαλήνης που θα μας αγγίξει βαθιά, ενεργοποιώντας τα συναισθήματά μας.

«Voice, Sound, Silence, Respiration, Meditation» – Λίγα λόγια για το σεμινάριο:

Το τετράωρο master-class που θα συνοδεύσει την εμφάνισή του Λούις Πανιάγουα στο PLAYGROUND for the arts, εστιάζει στην ενίσχυση της επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους κάνοντας χρήση της φωνής, του ήχου, της σιωπής, της αναπνοής και του διαλογισμού. Χρησιμοποιώντας την έρευνα πάνω στην χαμένη αισθητική της παγκόσμιας μουσικής που ηχεί μέσα μας, καλούμε την αμετροεπή διανόηση να αναπαυθεί, στην εμπειρία των μη αρθρωμένων ήχων που προηγήθηκαν του αλφάβητου. Δημιουργούμε τον χώρο που θα αναπτυχθούν τα συναισθήματα, οι αισθήσεις, η εσωτερική αναζήτηση και η σιωπή, προσπαθώντας μέσα από αυτή την εμπειρία να αναπτύξουμε τον εαυτό μας πέρα από την γήινη διάστασή του και να  αισθανθούμε την υπόστασή του στην καθημερινότητα μας. Να προσεγγίσουμε το κέντρο μας, τη μοναδική σταθερότητα που θα μας ηρεμήσει σε στιγμές συναισθηματικής και πρακτικής αστάθειας.

Το σεμινάριο αναπτύσσει την χωρητικότητα των πνευμόνων μας, οξυγονώνει το αίμα και μας βοηθά να αισθανθούμε τις δονήσεις του σώματός μας και της ομάδας.

Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη μουσική εκπαίδευση.

Η εμφάνιση του Λούις Πανιάγουα στην Αθήνα, εγκαινιάζεται με μια συναυλία του ίδιου από κοινού με την μουσικό Αλίκη Μαρκαντωνάτου την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στο Θέατρο Προσκήνιο. Θα παρουσιαστούν συνθέσεις και των δύο μουσικών, μελοποιήσεις σε αρχαίους και σύγχρονους στίχους, αυτοσχεδιασμοί και θα συμπράξει μαζί τους η βιολοντσελίστρια Ειρήνη Αναστασίου, ενώ θα χορέψει η αναγνωρισμένη flamenco χορογράφος Γιώτα Πεκλάρη.

Για το Λούις Πανιάγουα (Luis Paniagua):

Ο Λούις Πανιάγουα γεννήθηκε το 1957 στην Ισπανία (Μαδρίτη). Εκτιμάται ως ένας από τους πρωτοπόρους των ειδών New Music, World Music και Spiritual Music χωρίς να είναι συγκεκριμένου θρησκεύματος.

Έχει διακριθεί με τα βραβεία: World Music Torchbearer Award (2012), National Award for the Best Album of the Year in Contemporary Music, το Εθνικό Βραβείο για το Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς στη Σύγχρονη Μουσική, από την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Μουσικής για το άλμπουμ «Nanas de Sol» το 2002 και το 2003 ήταν ένας από τους υποψήφιους για το άλμπουμ του «Bienvenida», για το ίδιο βραβείο.

Ως συνθέτης και ερμηνευτής έχει κυκλοφορήσει 15 δίσκους. Στο παρελθόν ήταν μέλος της λέσχης αρχαίας μουσικής «Atrium Musicae» για το διάστημα 1972-1982 με το οποίο κυκλοφόρησε 14 άλμπουμ υπό τη διεύθυνση του αδελφού του αρχιμουσικού, Gregorio Paniagua. Από το 1980, αφού σπούδασε μουσική στην Ινδία κοντά στον T.N.Nagar και έχοντας βαθειά γνώση για τον ήχο της World Music, ξεκίνησε να συνθέτει και να παίζει μουσική για το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο, πέρα από συναυλίες στις οποίες εμφανιζόταν είτε μόνος του είτε με σύνολα που διεύθυνε ο ίδιος. Ο Λουίς Πανιάγουα έχει δώσει συναυλίες σε πολλές χώρες κατά μήκος και πλάτος της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Υπό τον όρο «Νέα Πατρογονική Μουσική» (New Ancestral Music), δημιούργησε το πρότζεκτ «Mediter Ra Neo».

Η παράδοση και η ερμηνεία της Λύρας έχουν χαθεί στο Δυτικό Κόσμο και επειδή η τεχνική του Πανιάγουα είναι αυτοδίδακτη, δίνει μια μοναδική αξία στη δουλειά του. Η λύρα συνοδεύει τον Λουίς Πανιάγουα εδώ και πολλά χρόνια σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Η μουσική του έχει αποτελέσει και αποτελεί ακόμα πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους μουσικούς εξαιτίας της δωρικότητάς της και της εφαρμοσμένης σιωπής ως οργανικό κομμάτι της επιτέλεσής του.