Με την ολοκλήρωση των sold out παραστάσεων του «Solaris» (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ) της θεατρικής ομάδας “ΟΠΕRA” σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, το ταξίδι στον περίεργο πλανήτη ξεκινάει και πάλι. Δύο από τους βασικούς συντελεστές της παράστασης, ο Γιάννης Αναστασάκης (μουσική σύνθεση, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρονικά) και η Ναταλία Μαντά (σκηνογραφία, live-visuals) μας προσκαλούν και πάλι στο Άσυλο Ανιάτων, αυτή τη φορά για μια οπτικοακουστική/ μουσική δράση που απομονώνει το μουσικό και σκηνογραφικό μέρος της παράστασης, προσφέροντας μια ευκαιρία περιήγησης στον μυστηριακό κόσμο του Solaris. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν για 40 λεπτά εντός της εικαστικής εγκατάστασης και των σκηνογραφικών αντικειμένων, στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη.

Η δράση

Το «Solaris» ήταν μία site specific παράσταση, όπου ολόκληρος ο σκηνογραφικός σχεδιασμός της παράστασης διαμορφώθηκε και προσαρμόστηκε ειδικά για την άδεια πτέρυγα του Ασύλου Ανιάτων. Έτσι, το περιβάλλον της παράστασης, που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού και μνημονεύτηκε από την κριτική, αποτελεί μια αυτόνομη πολυμορφική εικαστική εγκατάσταση που ενεργοποιείται από τα συμβάντα που διαδραματίζονται εντός της. Παρόλο που η οπτικοαουστική/μουσική δράση διεξάγεται στην καρδιά της Αθήνας, στο Άσυλο Ανιάτων, η αίσθηση που έχει κανείς μπαίνοντας στον χώρο είναι πως ο χρόνος και ο χώρος αλλάζει, μετατοπίζεται και διαστέλλεται.

Ο Γιάννης Αναστασάκης και η Ναταλία Μαντά, έχοντας διαμορφώσει ένα πολυποίκιλο και λαβυρινθώδες σκηνογραφικό τοπίο, στοχεύουν να οδηγήσουν τους επισκέπτες της δράσης σε ένα πέρασμα από τον συμβατικό κόσμο προς τα κάπου μακριά. Η εικαστική εγκατάσταση υποδέχεται τη μουσική και τα live visuals, σε μία μοναδική συνομιλία με τον υπάρχοντα χώρο που ταξιδεύει τους θεατές σε ένα εσωτερικό σύμπαν, στον πλανήτη Solaris.

Οι δύο συντελεστές του νεοσύστατου καλλιτεχνικού ντουέτου, Γιάννης Αναστασάκης και Ναταλία Μαντά, ανήκουν στους ανερχόμενους καλλιτέχνες της γενιάς τους.

Γιάννης Αναστασάκης 

Ο Γιάννης Αναστασάκης (γεν.1984) χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερή του προσέγγιση στην κιθάρα, ως γεννήτρια πρωτότυπων και ατμοσφαιρικών ήχων καθώς και για την ενασχόλησή του σε βάθος με τα εφέ (είναι επίσης o σχεδιαστής και κατασκευαστής των JAM pedals). Η μουσική του είναι ένα κράμα ambient και ψυχεδέλειας που ισορροπεί μεταξύ μελωδίας και θορύβου, ξεπερνώντας πολλές φορές τα “επιτρεπτά” όρια. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Arve Henriksen, Eivind Aarset, Christian Fennesz, Haig Yazdjian, Θοδωρή Ρέλλο, Μιχάλη Σιγανίδη, Διονύση Σαββόπουλο, Χάρη Λαμπράκη, Σαβίνα Γιαννάτου, Λένα Πλάτωνος, Φλώρο Φλωρίδη κ.α.) αλλά και με σκηνοθέτες και χορογράφους (Θοδωρής Αμπαζής, La Coja Danca κ.α.). Επίσης δραστηριοποιείται με προσωπικά του project (“Elektronik Meditation” & “Sound of Color”).

Ναταλία Μαντά

Η Ναταλία Μαντά είναι εικαστικός. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2016 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το 2020 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Μεταχειρίζεται διαφορετικά υλικά όπως μέταλλο, πηλό, φωτοευαίσθητα χημικά και βίντεο προβολές. Συνεργάζεται και αλληλεπιδρά με καλλιτέχνες από το ευρύτερο φάσμα των τεχνών, των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου και της performance. Επιλεγμένοι δημιουργοί που είχε συνεργαστεί σε πολυμεσικές παραστάσεις είναι οι: ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής, η χορογράφος Ανδρονίκη Μαραθάκη και οι μουσικοί Γιάννης Αναστασάκης, Εύη Φιλίππου, Hayden Chisholm, Sébastien Gramss, Μιχάλης Σιγανίδης, Σαβίνα Γιαννάτου και Χάρης Λαμπράκης. Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μερικές επιλεγμένες συμμετοχές της είναι: HANDMADE, οι κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας, EMST Athens & Schwarz Foundation, Art Space Pythagorion, Σάμος, Ελλάδα, 2022· RESTART, Μπιενάλε σύγχρονης κεραμικής, Κορέα, 2021· Limitless Limits, Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης, Λάρνακα, 2021· Surreal Salon 13, Baton Rouge Gallery, USA, 2020· Apotropaion, The Sotiris Felios Collection, Αθήνα, Ελλάδα, 2021· ΚΙ-ΝΗΜΑΤΑ, Μουσείο Μπουμπουλίνας, Σπέτσες, Ελλάδα, 2021· Gender Melancholia, The Project Gallery, Αθήνα, Ελλάδα, 2021· ΔΑΙΔΑΛΑ, Γιαλί Τζαμί, Χανιά, Ελλάδα, 2021· Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Solaris
μια οπτικοακουστική/μουσική δράση

Σκηνικός Χώρος-εγκατάσταση, live-visuals: Ναταλία Μαντά
Live Μουσική: Γιάννης Αναστασάκης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μάρθα Κοσκινά
Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά του, τον Σπύρο Σουρβίνο.
Φωτογραφίες παράστασης: Κωστής Καλλιβρετάκης, Αναστασία Γιαννάκη

Διάρκεια 40’