Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 15 κ 16 Ιουλίου στ’ Αγγλικά και στις 12 Ιουλίου στα Ελληνικά στη σκηνή του θεάτρου 104 στον Κεραμεικό.

Η παράσταση «Σωκράτης τώρα» είναι μια παραγωγή του οργανισμού EllinikoTheatro της Νέας Υόρκης και αποτελεί μια πολυεπίπεδη πολιτική, πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ ηθοποιό, σκηνοθέτη αλλά και δημιουργό της παράστασης, Γιάννη Σιμωνίδη. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης αναδεικνύει την αιχμηρή λογική καθώς και τις αντιλήψεις του Σωκράτη, σε ένα έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ και την αμεσότητα της θεατρικής του απόδοσης. Αναπόσπαστο σημείο της παράστασης είναι πάντα η συζήτηση που ακολουθεί μεταξύ του Γιάννη Σιμωνίδη και των θεατών.

Σημαντικά θέατρα και διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Yale, το Harvard, το Columbia, τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Καίημπριτζ, της Μόσχας, της Κωνσταντινούπολης, του Στρασβούργου, της Μελβούρνης και της Λευκωσίας, αλλά και το Αριστοτέλειο και το Εθνικό και Καποδιστριακό στη χώρα μας, συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια υπό τον συντονισμό του Γιάννη Σιμωνίδη σχετικά με τη Σωκρατική ηθική και πράξη, και πώς αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στη σημερινή κοινωνία και τη νέα γενιά.

EllinikoThεatro / Greek Theatre of New York

Το EllinikoTheatro, από το 1979 και με αρχική βάση τη Νέα Υόρκη, αποσκοπούσε στην παρουσίαση κλασσικού, μεσαιωνικού και σύγχρονου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου, ερμηνευτικών τεχνών και λογοτεχνίας, με πειθαρχία, κέφι και τόλμη, προσφέροντας επιτυχείς παραγωγές σε διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της πορείας του απέκτησε παγκόσμια φήμη με παρουσιάσεις νέων έργων, ατομικές και ομαδικές παραστάσεις, περιοδείες παιδικού θεάτρου και ελληνικών ορατορίων.

Σήμερα, με αφορμή την 38η επέτειο λειτουργείας του το EllinikoTheatro εγκαθίσταται στο καινούργιο του σπίτι στην κεντρική περιοχή του Κεραμεικού της Αθήνας! Το αγαπημένο σε όλους θέατρο 104 θα αποτελεί πλέον τη νέα στέγη του οργανισμού από όπου θα συντονίζονται διεθνή έργα με στόχο τη δημιουργία πολύγλωσσων πολιτιστικών εμπειριών τόσο για τους ‘Έλληνες όσο και για τους ξένους που διαμένουν στην Ελλάδα.

Συντελεστές της παράστασης

Γιάννης Σιμωνίδης: Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
Λουκάς Ν. Σκιπητάρης: Αρχική Σκηνοθεσία, Ιδέα Μάσκας
Γιάννης Σιμωνίδης & Λουκάς Ν. Σκιπητάρης: Αγγλική Μετάφραση
Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge: Ενδυματολόγος
Caryn Heilman: Κρουστά
Ηλέκτρα Ανδρεάδη: Νεοελληνική Μετάφραση

Ο Γιάννης Σιμωνίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Γαίηλ, έχει διατελέσει Καθηγητής και Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Tisch School of the Arts, NYU), Διευθυντής της Ελληνικής Κοινωφελούς Ραδιοφωνίας στην ΝΥ, και ιδρυτής /διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης (EllinikoTheatro.org). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Emmy από την Αμερικανική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών, και με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού απο την πόλη της Αθήνας για την πολυετή υπηρεσία του στα Ελληνικά Γράμματα και Τέχνες ανά τον κόσμο. Τρέχοντα έργα του είναι ο Σωκράτης Τώρα, οι Μαορί Βάκχες στη Νέα Ζηλανδία, η δραματοποίηση της Πολιτείας του Πλάτωνα, ο αειθαλής Μακρυγιάννης, και το διεθνές σύγχρονο εγχείρημα Theatre of Peace.


Διάρκεια παράστασης 90’ (Συμπεριλαμβανομένης Ανοιχτής συζήτησης)