Ο Χρήστος Αγγελάκος έγραψε το έργο με αφορμή ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα το 2010 το οποίο πληροφορούσε τους αναγνώστες σχετικά με τη γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση «Νεκροί του Δρόμου». Θίγει σύγχρονα κοινωνικά θέματα που υπάρχουν γύρω μας αλλά επιλέγουμε να μην τα βλέπουμε. Άνθρωποι που δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στη ζωή τους, νέοι που οδηγούνται σε εργασιακό μεσαίωνα, ζωές που τρέχουν σαν διαφήμιση σε μια διαστρεβλωμένη έννοια του παρόντος.

Η παράσταση διερευνά τα ερωτήματα του ανθρώπου σχετικά με τον θάνατο και τη ζωή, τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις, τον εθελοντισμό, την κοινωνική ευθύνη απέναντι σε άτομα που έχουν θέσει τον εαυτό τους στο περιθώριο μη μπορώντας να υπηρετήσουν το κοινωνικό μοντέλο που έχουμε δημιουργήσει. Ρημαγμένες ζωές που προσπαθούν να βιώσουν στιγμές μέσα από παιχνίδια ψευδαισθήσεων και μεταμορφώσεων στην πλάτη ενός ανώνυμου νεκρού. Θύματα και θύτες μέσα σε μία απονεκρωμένη κοινωνία που εμπορεύεται τα πάντα ακόμη και τον θάνατο.

Και κάπου εκεί έρχεται η συνειδητοποίηση ενός μεταφορικού θανάτου που υπάρχει παντού γύρω μας. Ξυπνάμε το πρωί και αναλώνουμε τους εαυτούς μας σε δραστηριότητες που μας επιτρέπουν να μην σκεφτόμαστε και απλόχερα μας προσφέρουν ένα πλασματικό άλλοθι της ύπαρξης. Κραυγάζουμε, ναι είμαστε ωραίοι, ασχολούμαστε με το τάδε με το δείνα, δεν έχουμε χρόνο, έχουμε πάρα πολύ δουλειά, να βγούμε, να διασκεδάσουμε, να φωτογραφίσουμε την υπέροχη ζωή μας . Για να επιστρέψουμε στην ησυχία του σπιτιού μας και να αισθανθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά… αλλά δεν πειράζει θα απασχοληθούμε με κάτι ακόμη μέχρι να μας πάρει ο ύπνος, να κοιμηθούμε, να ξυπνήσουμε και πάλι από την αρχή.

Το κείμενο του Χρήστου Αγγελάκου είναι σύγχρονο, αιχμηρό, μας ξεβολεύει, μας θέτει προ των ευθυνών μας και μας αποκαλύπτει στοιχεία του εαυτού μας που είναι βαθιά θαμμένα. Στην παράσταση προσπαθήσαμε  να μπούμε με τόλμη στα μονοπάτια που κρύβονται στο έργο του.

Βιογραφικό

Η Σοφία Παλάντζα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και στις δραματικές σχολές «Ωδείο Αθηνών» και « Μοντέρνοι Καιροί». Από το 2008 συμμετέχει σε παραστάσεις θεάτρου και χορού και από το 2011 γράφει θεατρικά έργα, σκηνοθετεί και παίζει σε παραστάσεις με την Εταιρεία θεάτρου “OneTwoFree” της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος.


Διαβάστε επίσης:

Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας, του Χρήστου Αγγελάκου στο Θέατρο Σημείο