Το βιβλιοπωλείο Ianos και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν την Τετάρτη, 19 Μαΐου, το νέο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου,

Απόψε δεν έχουμε φίλους. Δεκέμβριος 2008, Οκτώβριος 1981-1989 και 1934-1944. Τρεις στιγμές θα μπορούσαμε να πούμε της ελληνικής ιστορίας και τρεις γενιές που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους, τη στιγμή που η ιστορία δείχνει τα δόντια της.

Μια χώρα που… ποτέ δεν πεθαίνει, πολλές φορές δονείται όμως από τη βία της ιστορίας, από τους πολέμους, από τις αναταραχές, από τον ίδιο της τον εαυτό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Χάγκεν Φλάισερ, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας, και η συγγραφέας.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

H Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα (Ο μωβ μαέστρος, Πλανήτης Πρέσπα), συλλογές διηγημάτων (Ξανθιά πατημένη, Ο φόβος θα σε ’βρει και θα ’σαι μόνος), μελέτες και μεταφράσεις.

Σπούδασε κλασική φιλολογία και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας (διδακτορική διατριβή). Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες. Από το 2001 συνεργάζεται με την εφημερίδα Τα Νέα για θέματα που αφορούν το βιβλίο.