Η αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Κυριακού με τίτλο «Πορτρέτα» η οποία θα παρουσιαστεί την Πέμπτη

13 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2011.

Την έκθεση προλογίζει ο Θανάσης Μουτσόπουλος αναφέροντας “… Το κύριο πράγμα το οποίο κατέστρεψε (για να επανασυνθέσει) ο μοντερνισμός στη ζωγραφική είναι πιθανότατα η ανθρώπινη μορφή. Αυτή συμβόλιζε εξάλλου όλο το κατασκεύασμα της παραδοσιακής δυτικής τέχνης και τις αξίες της: αρμονία, αισθητική, ιεραρχία,… Η Σοφία Κυριακού πατάει σ΄αυτή την αρχή της νεωτερικότητας, παραβλέποντας οποιαδήποτε προσκόλληση σε στιλιστικές κατατάξεις, για να καταθέσει δεκάδες παραλλαγές πάνω στην έννοια του πορτρέτου.

Τα έργα της, άλλοτε άγρια και μανιασμένα και άλλοτε στα όρια της απλότητας και στο ελάχιστο της αναπαράστασης, παραπέμπουν συχνά σε μάσκες, μάσκες πρωτόγονες και μάσκες φουτουριστικές…” Μάσκες που προκύπτουν φυσικά, μέσα από την δημιουργική διαδικασία και μαρτυρούν το βαθύτερο εγώ. Προσωπεία που ενώ απεικονίζουν το αόρατο επισημαίνουν το ορατό, αναπλάθουν παρεμβαίνοντας στο ανθρώπινο στοιχείο, αναδεικνύοντας το πραγματικό περίγραμμα του προσώπου.

Χρησιμοποιώντας μικτά υλικά και ερευνώντας το πεδίο της με διαφορετικές τεχνικές, τα έργα της Εικαστικού αναπαριστούν την υπαρξιακή αναζήτηση με την βαθύτερη έννοια της ίδιας της ύλης. Τα υλικά της άλλοτε πραγματικά και άλλοτε ζωγραφικά μετουσιώνονται σε καθαρή  ζωγραφική. Το πραγματικό παρατίθεται δίπλα  στο ζωγραφικό συνθέτοντας το όλον με την εκφραστικότητα και  την λειτουργικότητα των επιμέρους. Τα περιγράμματα, οι χρωματικές κηλίδες, τα ευρήματα του κολλάζ και η ρευστή ζωγραφική ύλη δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα που καθιστά τα πορτρέτα της υπαρκτά, δημιουργώντας ψυχοδραματικές περσόνες.

Η Έκθεση της Κυριακού παραπέμπει σε εγκατάσταση, όπου σε παρακολουθούν μάτια που το βλέμα τους χαρακτηρίζεται είτε από ακραία συναισθήματα, είτε από αδιαφορία, είτε από απόλυτο κενό. Απολήξεις του παρελθόντος, του παρόντος κι ενός αβέβαιου μέλλοντος.