Αναζητώντας τη ταυτότητα του 12ου Dance Days Chania πηγαία προέκυψε η ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε και τι μας ενέπνευσε για να δημιουργήσουμε αυτό το φεστιβάλ που δίνει τροφή στο σώμα, τη ψυχή και τη σκέψη μας. Απαντώντας στο ερώτημα «ποια είναι η θέση του DDC, σ’ έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο που πάλλεται και αποζητά διαφοροποιήσεις», μονόδρομος για εμάς έγινε η διαμόρφωση ενός προγράμματος βαθιά ανθρωποκεντρικού που στοχεύει στις δημιουργικές μετατοπίσεις και στην αναζήτηση νέων προσεγγίσεων και ισορροπιών μέσω της τέχνης του χορού.

Το Dance Days Chania συνιστά πολυπολιτισμική και πολυμορφική δράση. Ευνοεί την εξέλιξη της πολυφωνίας, επιδιώκει την εδραίωση ενός ανοιχτού πεδίου παραγωγής χορογραφικών λεξιλογίων και στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της δημιουργίας, μέσω δράσεων που μετατρέπουν σημεία της πόλης σε χορευτικές σκηνές. Έτσι, η έννοια «Πλατφόρμα δημιουργίας» αποκτά ουσιαστικό νόημα, τροφοδοτεί ελπίδα και ενισχύει το κοινωνικό περιεχόμενο της πολιτιστικής πράξης.

Το 12ο DDC, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου, συνεχίζοντας την πορεία του σε απρόβλεπτους καιρούς, δηλώνει «παρών» και φιλοξενεί μεταξύ άλλων, παραστάσεις δημιουργών από 11 χώρες (ανάμεσα τους Κολομβία, Αυστρία, Ισραήλ, Ουκρανία, Ισπανία, Ελλάδα κ.ά.) παρουσιάζοντας πανευρωπαϊκές και πανελλαδικές πρεμιέρες. Περισσότεροι από 80 διεθνείς καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού θα συναντηθούν με το κοινό της πόλης και τους επισκέπτες της.

Ο σχεδιασμός του αφορά σε δράσεις που συντονίζονται με τις τρέχουσες εξελίξεις προκαλώντας και επιδιώκοντας τολμηρούς σωματικούς διαλόγους και περιλαμβάνει:

15 παραστάσεις, 8 σεμινάρια, 7 εργαστήρια/ masterclasses, την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος», 2ήμερο αφιέρωμα στο Video Dance, site specific έργα και το πρώτο μας διακρατικό καλλιτεχνικό residency μεταξύ Ελλήνων και Πολωνών καλλιτεχνών σε συνεργασία με το Zawirowania Dance festival.

Για εμάς οι δημιουργικές συνέργειες είναι πολύτιμες γιατί αποβλέπουν στην ανάδειξη της χορευτικής τέχνης ως ενιαίου κώδικα επικοινωνίας, στην εμπέδωση της τέχνης ως «σύζευξη» σε σύγχρονα περιβάλλοντα.

Μέσα από το «ανήσυχο» βλέμμα του, το DDC επιμένει, προτείνει, παραμένει σε εγρήγορση και στοχεύει στην ενδυνάμωση του καλλιτεχνικού «γίγνεσθαι» αλλά και της κοινότητας μέσω της τέχνης.

Το DDC διοργανώνεται από τον Σύλλογο Εκφραστικού Χορού “Συν-Κίνηση” από το 2011 με εθελοντική εργασία των μελών του. Από το 2017 έως και σήμερα λαμβάνει την πιστοποίηση EFFE Label από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EFA. Ζει μέσα από τους εθελοντές του και επενδύει στις καλλιτεχνικές ανταλλαγές, τη συνεργασία και τον επαναπροσδιορισμό της σωματικότητας. Κατά την φετινή διοργάνωση συνδιοργανωτές φορείς είναι η Περιφέρεια Κρήτης- Π.Ε. Χανίων και ο Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Λαμβάνει την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και η Σχολική Κοινότητα 6ου Γυμνασίου, 4ου Λυκείου, Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού Λυκείου Χανίων. Εξαιρετικά σημαντική επίσης είναι η υποστήριξη του φεστιβάλ από τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναγνωρίζουν το έργο μας και υποστηρίζουν με όποιο μέσο διαθέτουν τις δράσεις του προγράμματος.

Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα για ακόμη μια χρονιά καταλαμβάνει ουσιαστικό χώρο και σημασία με σεμινάρια που αφορούν σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορεύτριες/τές, σπουδάστριες/ές, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενη/ο που θέλει να έρθει σε επαφή με μια διαφορετική εμπειρία μέσω της τέχνης του χορού και της performance.

Η πόλη για ακόμη μια φορά κινητοποιείται καλλιτεχνικά και η κοινότητα συμμετέχει ενεργά στις παραστάσεις που διαμορφώνονται και πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία του αστικού ιστού για 13 ημέρες από νέες/ους αλλά και αναγνωρισμένες/ους δημιουργούς.

Ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει διαφορετικές «ματιές» της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας, φιλόξενο για όλες/ους, με διάθεση για εξέλιξη και ανταλλαγή!

Photo Credit: © Γιώργος Αναστασάκης – SOUTH Space for PHotography

Διαβάστε επίσης:

12ο Dance Days Chania: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
12ο Dance Days Chania: Το πρόγραμμα των σεμιναρίων