Η λέξη ιέρεια είναι από εκείνες τις λέξεις, που στην αντίληψή μας υπερβαίνουν την λεξικογραφική ερμηνεία τους σχηματίζοντας μια ιδιαίτερη αίσθηση στην αντίληψή μας. Η λέξη είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη, που ακόμα και ως συλλαβομορφή, η έστω και άηχη εκφορά της ταξιδεύει τις αισθήσεις μας σε φανταστικά τοπία αχαρτογράφητων κόσμων σε κρυφές διαστάσεις.

Στον συλλογισμό ή το άκουσμα της λέξης ιέρεια φανταζόμαστε εικόνες από σαμάνες, μάγισες, γυναίκες που ζούν πλήρως εναρμονισμένες με την φύση εξερευνώντας και μαθαίνοντάς την βιωματικά. Είναι εκείνες οι προσηνείς και γενναιόδωρες οντότητες, οι δικές μας μοναδικά ξεχωριστές αρχαιοτυπικές μορφές που υφαίνουν το παγκόσμιο συλλογικό υποσυνείδητο.

Στους δικούς τους κόσμους, στις δικές τους εποχές καταδύεται η Σοφία Έγκελμαν σε αυτό το τολμηρό της ταξίδι, αυτές τις ιέρειες αναζητά με καθαρότητα, απροκατάληπτα και αβίαστα, με μοναδικό της εφόδιο τον απελευθερωμένο, αυθόρμητο βηματισμό της.

Ένας βηματισμός μοναδικά αυθεντικός, ευαίσθητος και συνάμα αποφασιστικός, αδιόρατα στοιχειοθετημένος από βήματα αδρά και στέρεα, έτσι ώστε να μας αποκαλύπτεται απερίσπαστα το περιεχόμενο του εικαστικού της έργου.