Η πρώτη αγγλόφωνη κινηματογραφική δουλειά του κορεάτη Τζουν-Χο Μπονγκ, με τίτλο «Snowpiercer», ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, έρχεται στις 24 Απριλίου 2014 στους κινηματογράφους, από τη Village.


Το πολυαναμενόμενο “Snowpiercer’’ του χαρισματικού Τζουν-Χο Μπονγκ (“O Επισκέπτης”, “Μητέρα”) βασίζεται στο γαλλικό graphic novel Le Transperceneige, των Μπενζαμίν Λεγκράν, Ζαν-Μαρκ Ροσέτ και Ζακ Λομπ, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1984. 

Συνοψη:

Η ταινία εκτυλίσσεται στο εγγύς μέλλον, το έτος 2031 μ.χ. Μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα για να ανακοπεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια νέα εποχή παγετώνων έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι μόνοι επιζήσαντες είναι οι ταξιδιώτες ενός τρένου. Οι επιβαίνοντες της οικονομικής θέσης, μη μπορώντας να ανεχθούν πλέον τις κακές συνθήκες διαβίωσης, επαναστατούν και επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του κινητήρα, που η ελίτ της
πρώτης θέσης θεωρεί ιερό.

Το φουτουριστικό δημιούργημα του Τζουν-Χο Μπονγκ έχει πολλά επίπεδα φιλοσοφικών προεκτάσεων. Συγκεκριμένα, το τρένο αποτελεί μια αλληγορία για τις κοινωνικές τάξεις και τις κοινωνικές συγκρούσεις. Χαρακτηρίζεται ως ένας μικρόκοσμος της ίδιας της κοινωνίας, με τις ίδιες οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις: η ελίτ κυριαρχεί στο μπροστινό κομμάτι του τρένου, ενώ οι φτωχότεροι ζουν στα τελευταία βαγόνια. 

Το “Snowpiercer” αποτελεί μια ταινία-πρόκληση για το κοινό, γιατί αποτελεί έναν ιδιότυπο συνδυασμό art-house και blockbuster. H πιο σκοτεινή και ενδιαφέρουσα ερμηνεία του δημοφιλούς Κρις Έβανς, ο οποίος πρωταγωνιστεί αυτή τη φορά χωρίς τη στολή του Captain America και την πλαστική εικόνα του ζεν πρεμιέ, υπογραμμίζει αυτό τον συνδυασμό.

Η sci-fi περιπέτεια έχει επιλεχτεί ανάμεσα από 200 ταινίες για να ανοίξει το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Όπως δηλώνει η Στέφανι Αλέιν, διευθύντρια του Φεστιβάλ, η περιπετειώδης και απρόβλεπτη διαδρομή του τρένου Snowpiercer αποτελεί ιδανική εισαγωγή για το 20ετές Φεστιβάλ. Το αντίστοιχο άνοιγμα του περσινού Φεστιβάλ είχε κάνει η ταινία “Δεν κρατιέμαι” του Πέδρο Αλμοδόβαρ. 

Η ταινία πλαισιώνεται από ένα πλούσιο καστ που περιλαμβάνει εκτός από τον Κρις Έβανς, τους Τζέιμι Μπελ ( “Billy Elliott”, “Nymphomaniac’’), Τζον Χερτ (“V for Vendetta’’, “Only Lovers Left Alive’’), Έντ Χάρις (“The Hours’’, “Pollock’’), Οκτάβια Σπένσερ (“The Help’’) και την αγνώριστη Τίλντα Σουίντον (“Grand Budapest Hotel’’).

Η επιτυχία της ταινίας έχει ήδη αποφέρει συνολικά 60 εκατομμύρια δολάρια στο box office της Νότιας Κορέας. Οι κριτικές που έχει αποσπάσει είναι διθυραμβικές, καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα φουτουριστικό αριστούργημα, μια επική, εντυπωσιακή και φιλόδοξη sci-fi περιπέτεια.

ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ…

ΜΙΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ… 

ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ…

Στοιχεία ταινίας:

«Snowpiercer» 126′ )

2013 | Έγχρωμη

Κορέα, Η.Π.Α., Γαλλία, Τσεχία

Σκηνοθεσία: Τζουν-Χο Μπονγκ
Πρωταγωνιστούν: Κρις Έβανς, Τίλντα Σουίντον, Σονγκ Κανγκ-χο, Τζον Χερτ,
Έντ Χάρις, Τζέιμι Μπελ, Οκτάβια Σπένσερ, Άλισον Πιλ