Χαμογέλασέ του και περίμενε να δεις αν κι εκείνο θα αντιδράσει το ίδιο.
Ακολούθησε την οδηγία γιατί αυτός είναι ο κανόνας για ένα καινούργιο παιχνίδι.

Το Very Young Contemporary Art (VYCA House) φιλοξενεί την έκθεση Smile at the Stranger, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκει να φέρει τα παιδιά και τις οικογένειες τους πιο κοντά στην σύγχρονη τέχνη. Η έκθεση θα παρουσιάζεται μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2014.

Για την έκθεση
Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τo έργο «Smile at the Stranger» της Louise Bourgeois για το prοject «Do it» του επιμελητή Hans Ulrich Obrist.

Το 1993, ο Οbrist μαζί με τους καλλιτέχνες, Christian Boltanski και Bertrand Lavier, είχαν την ιδέα να συγκεντρώσουν σε έναν πρακτικό οδηγό, της μορφής Dο-it-Yourself (Φτιάξτο μόνος σου), μια λίστα με βήμα προς βήμα οδηγίες από σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης, τις οποίες μπορούσε κανείς να ακολουθήσει προκειμένου να «φτιάξει» μόνος του ένα έργο τέχνης. Αφορμή στάθηκε μια τυχαία κουβέντα που απηύθυνε στον Obrist, o καλλιτέχνης Richard Hamilton «Οι εκθέσεις που τελικά θυμόμαστε είναι αυτές που εφευρίσκουν νέους κανόνες για το παιχνίδι».
Με την προτροπή λοιπόν «Do it», η Louise Bourgeois πρότεινε:
Ενώ περπατάς, σταμάτα και χαμογέλα σε έναν άγνωστο (When you are walking, stop and smile at a stranger, L.B 2002).

Το έργο της Bourgeois με τη συμβολική του σημασία και την καθαρόαιμη φλούξους εφαρμογή του, αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική πράξη είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα από μια απλή, παιχνιδιάρικη χειρονομία, την οποία μπορεί κανείς να «εκτελεί» σε καθημερινή βάση, καθώς πηγαίνει στη δουλειά του, στο μετρό ή τη βόλτα του.

Στην έκθεση «Smile at the Strange», η ιδέα του άγνωστου (stranger) δίνει τη θέση του σε ό,τι ο καθένας από εμάς θεωρεί περίεργο, ασυνήθιστο, μακρινό.
Δώδεκα καλλιτέχνες εκθέτουν έργα για τα παιδιά, αποδεχόμενοι παράλληλα την πρόκληση να εκμυστηρευτούν, ο καθένας για τον εαυτό του, μια προσωπική πληροφορία, για τους ίδιους ή τη ζωή τους.
Ο πάγος σπάει.
Η ιδέα του καλλιτέχνη παύει να είναι κάτι απομακρυσμένο.
Άρα και του έργου τέχνης.
Χαμογέλασέ του και περίμενε να δεις αν κι εκείνο θα αντιδράσει το ίδιο.
Ακολούθησε την οδηγία γιατί αυτός είναι ο κανόνας για ένα καινούργιο παιχνίδι.

Συμμετέχουν δώδεκα καλλιτέχνες με ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο:

Γιάννης Γρηγοριάδης
Κατερίνα Ζαφειροπούλου
Λίνα Θεοδώρου
Νίκος Καναρέλης
Ειρήνη Καραγιαννοπούλου
Νίκος Παπαδόπουλος
Άρτεμις Ποταμιάνου
Δημήτρης Ρόκος
Έρη Σκυργιάννη
Γιώργος Τσεριώνης
Κατερίνα Χρηστίδη
Αλέξανδρος Ψυχούλης«Μaman – Mαμά» 
Παράλληλη έκθεση ζωγραφικής με έργα παιδιών 4 -12 ετών
Aναφορά στα γλυπτά-αράχνες της Louise Bourgeois. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την ευαίσθητη, προσωπική ιστορία που κρύβεται πίσω από το διασημότερο έργο της καλλιτέχνιδας, εμπνέονται από την ιδέα του έργου και σχεδιάζουν ένα ζώο ή ένα φανταστικό πλάσμα που τους θυμίζει τη «Μαμά». 
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους:
Παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών
Ομάδα μαθητών της Α’ Γυμνασίου (12 ετών) του Pierce College 
Μαθητές (5 – 11 ετών) του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Smile at the strange» λειτουργούν και θεματικά εργαστήρια για παιδιά από 5 – 14 ετών και οικογένειες