Η Cosmote, η ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στηρίζει ως κύριος Χορηγός το πρωτοποριακό αλλά και ταυτόχρονα ανθρωποκεντρικό ερευνητικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου τηλεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Smarteyes, για τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Smart eyes είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πλοήγησης, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης. Δεδομένης της ανάγκης για ευελιξία και χρηστικότητα, το SmartEyes αποτελείται από έναν μικρού μεγέθους φορητό υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης bluetooth και ακουστικά, έναν δέκτη GPS καθώς και ένα προηγμένο σύστημα επικοινωνίας με το χρήστη.

Εφοδιασμένο με έναν εμπλουτισμένο ψηφιακό χάρτη, ο οποίος παρέχει όχι μόνο πληροφορίες για τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά αλλά και δεδομένα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος -όπως το πλάτος των πεζοδρομίων ή τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς-, το σύστημα συλλέγει τα στοιχεία μέσω GPS, τα επεξεργάζεται και παρέχει στο χρήστη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προσανατολισμού μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Επιπλέον, έκτακτα ηχητικά μηνύματα αναφέρουν στο χρήστη την προσέγγισή του σε προεπιλεγμένα από τον ίδιο σημεία, όπως στάσεις λεωφορείων, σηματοδότες κ.α.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα διαρκέσει 19 μήνες, εκ των οποίων, οι πρώτοι 13 μήνες αφορούν στην ανάπτυξη της εφαρμογής και την εκπαίδευση των υποψήφιων χρηστών, ενώ οι υπόλοιποι έξι στη δοκιμαστική χρήση της εφαρμογής από συνολικά 150 χρήστες (100 στην Αθήνα και 50 στη Θεσσαλονίκη).