Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση \”Σμάλτα. Χρώμα μέσα στο Χρόνο\” που είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη των σμάλτων, όπως αυτή έχει εξελιχθεί από την Ευρώπη ως την Απω Ανατολή ανά τους αιώνες.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την περιοδική έκθεση με αυτόν τον τίτλο που είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη των σμάλτων, όπως αυτή έχει εξελιχθεί από την Ευρώπη ως την Απω Ανατολή ανά τους αιώνες.

Παρουσιάζονται 170 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη και από τη Συλλογή Γ. Τσολοζίδη. Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από τη Συλλογή Κ. Αντωνάκη.

Στην εισαγωγική ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται δακτυλίδια του 15ου αιώνα π.Χ., αντιπροσωπευτικά δείγματα της προσπάθειας των Μυκηναίων να διακοσμήσουν αντικείμενα με χρωματιστή υαλόμαζα.

Τα έργα της έκθεσης οργανώνονται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη σε εκκλησιαστικά και κοσμικά σμάλτα από την παλαιοχριστιανική, τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται σμάλτα του 18ου και 19ου αιώνα κυρίως από χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης αλλά και από τη Ρωσία, τη Κίνα και την Ιαπωνία.

Στην τρίτη ενότητα, το χθες με το σήμερα ενώνονται, σε σύγχρονα σμάλτα κατασκευασμένα τα τελευταία σαράντα χρόνια τα οποία καινοτομούν και εισάγουν νέες τεχνικές.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες αριστουργηματικών έργων διακοσμημένων με σμάλτο, που βρίσκονται εκτός του ελλαδικού χώρου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνουν επίσης δύο διαλέξεις του ακαδημαϊκού και διεθνούς φήμης καλλιτέχνη κ. Κώστα Αντωνάκη στις 16 και 23 Ιανουαρίου 2008.

Τέλος, με αφορμή την έκθεση το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: \”Σμάλτο: Πολύχρωμες διαδρομές\” που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από την ΣΤ Δημοτικού και πάνω. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2107231985 (Δευτέρα-Παρασκευή, 9:00-15:00.).

INFO
Βασ Σοφίας 22 Αθήνα, τηλ: 210 7232178. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου 2008.