Πρόκειται για μια σπάνια εκδοχή του βιβλίου και την πρώτη – από τις δύο που υπάρχουν – την οποία ο συγγραφέας δημοσίευσε το 1933 στα ρωσικά και το 1938 εξέδωσε στα αγγλικά. Σύμφωνα με τη Γαλλίδα μελετήτρια Christine Raguet-Bouvart, υπάρχουν ακόμη μόνο επτά αντίγραφα, όλα σε αρχεία σπάνιων βιβλίων και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Το Σκοτεινό Αδιέξοδο είναι ο πρόδρομος της πολυδιαβασμένης Λολίτας. Εδώ ο συγγραφέας δείχνει πώς ο άνθρωπος γίνεται έρμαιο του έρωτα και οδηγείται στον εξευτελισμό και την ταπείνωση.

Ο Κρέτσμαρ, ένας πλούσιος και σοβαρός οικογενειάρχης, ζει στο Βερολίνο με τη γυναίκα του, την Άννα Λίζα και τη μικρή τους κόρη, την Ίρμα. Την ήσυχη και γλυκιά ζωή του ταράζει η γνωριμία του με τη δεκαεξάχρονη Μάγδα. Ένα αμαρτωλό συναίσθημα τον κυριεύει και τον παρασύρει ενώ εκείνη γοητεύεται από τα χρήματά του.

Αυτή η πρώτη εκδοχή του βιβλίου πούλησε μόνο λίγα αντίτυπα κατά την κυκλοφορία του και η αποθήκη του Λονδίνου που περιείχε το απούλητο απόθεμα καταστράφηκε από τις γερμανικές βόμβες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1899. Όταν οι Μπολσεβίκοι πήραν την εξουσία στη Ρωσία, η οικογένειά του εγκατέλειψε τη χώρα. Σπούδασε γαλλική και ρωσική λογοτεχνία στο κολέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ. Το 1940 εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου δίδαξε λογοτεχνία στο κολέγιο Ουέλεσλι, στο Στάνφορντ, στο Κορνέλ και στο Χάρβαρντ. Από το 1959 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο. Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, έγραψε στα ρωσικά και τα αγγλικά. Το 1973 τιμήθηκε με το αμερικανικό μετάλλιο λογοτεχνίας. Έργα του μεταξύ άλλων: Άντα, Γέλιο στο σκοτάδι, Απόγνωση, Πρόσκληση σ’ έναν αποκεφαλισμό, Χλωμή φωτιά και φυσικά το αριστούργημά του, η Λολίτα, που μεταφέρθηκε στο σινεμά. Πέθανε το 1977 στο Μοντρέ της Ελβετίας.