Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Χουλιάρα με τίτλο «Σκηνοθετώντας την κόλαση», που αφορά τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη Νίκου Νικολαΐδη.

Το ντοκιμαντέρ, που είναι παραγωγή της Marni Films,  θα προβάλλεται από την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, παράλληλα με 3 ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη (Singapore Sling, Πρωινή Περίπολος, Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα).

To «Σκηνοθετώντας την Κόλαση» εξερευνά τον ιδιαίτερο κινηματογραφικό κόσμο του Νίκου Νικολαΐδη και ταυτόχρονα επιχειρεί μια κατάδυση στις ταινίες και την προσωπικότητά του, όπως αποκαλύπτεται μέσα από αυτές. O Γιάννης Αγγελάκας, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Όλια Λαζαρίδου, η Βαλέρια Χριστοδουλίδου, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και πολλοί άλλοι σταθεροί συνεργάτες, φίλοι και η οικογένεια του σκηνοθέτη αφηγούνται τις κοινές τους περιπέτειες, εντός και εκτός πλατό, ενώ μιλάνε για την κινηματογραφική κληρονομιά του Νικολαΐδη. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλάει για τη ζωή του και παραθέτει τη δική του άποψη για το σινεμά.

Παράλληλα με το ντοκιμαντέρ θα προβάλονται τρεις βραβευμένες ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη:

– Το καλτ διαμάντι «Singapore Sling», που φιγουράρει στις παγκόσμιες λίστες των σινεφίλ πλάι στο «Eraserhead» του Ντέιβιντ Λιντς ή τo «Τetsuo» του Σίνια Τσουκαμότο.

– Η μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του Νικολαΐδη «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα», με τον Γιάννη Αγγελάκα.

– Η αριστουργηματική «Πρωινή Περίπολος», όπου η ποίηση συναντά την επιστημονική φαντασία σε ένα αταξινόμητο έργο arthouse απόλαυσης.

Οι προβολές ξεκινάνε στις 21 Μαρτίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το ντοκιμαντέρ θα προβάλεται στην απογευματινή (18:45) και τη δεύτερη βραδινή (21:45), ενώ η πρώτη βραδινή προβολή (20:15) θα είναι αφιερωμένη σε μία από τις τρεις κλασικές ταινίες του Νικολαΐδη. Έτσι, οι θεατές θα μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο κινηματογραφικό σύμπαν του σκηνοθέτη.