Στην έκθεση SITE στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η οποία θα πραγματοποιηθεί από 10 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου, ο Κρις Γιανάκος προσκαλεί τον θεατή να εισέλθει στον κόσμο του, όπου λαμβάνουν χώρα συνεχιζόμενες μελέτες παρεμβάσεων, είτε ως ένωση μεταξύ υλικών και ενός συγκεκριμένου τόπου, είτε ως διερεύνηση της βασικής δομής αρχαίων μνημείων – της γεωμετρίας τους και των βασικών μαθηματικών σχέσεων που τα διέπουν.

Στην τοποθέτηση κάποιου πράγματος εκεί που τίποτα δεν υπήρχε, διάφορες παράμετροι χρειάζεται να ληφθούν υπόψη όπως η κλίμακα, το ανθρώπινο σώμα, αλλά και ο περιβάλλοντας χώρος: Είναι εσωτερικός ή εξωτερικός; στην φύση ή περιβάλλεται από κτίρια; υπάρχουν βουνά τριγύρω ή ο αέρας μυρίζει θάλασσα; πώς φαίνεται στην ηλιοφάνεια και πως κάτω από την βροχή υπό το φως της αστραπής; Η έκθεση SITE περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις, παρουσίαση παλαιότερων εγκαταστάσεων, πίνακες, τυπώματα και γλυπτά.

Επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Μαυρουδή

Κρις Γιανάκος

O Κρις Γιανάκος (1934) μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη, με την οικογένειά του να προέρχεται από την περιοχή της Κισσάμου Χανίων. Εντάσσεται στο μετά-Μινιμαλιστικό κίνημα και έχει στο βιογραφικό του περισσότερες από 50 εγκαταστάσεις εντοπισμένης παρέμβασης (site specific) τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, ενώ τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές όπως στο MoMa της Νέας Υόρκης. Ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη και στα Χανιά.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Site Drawing: Mars (1979), Graphite, color pencil, and laser print on millimeter paper, 42×28 cm