Η επόμενη προβολή θα πραγματοποιηθεί με την ταινία «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Γουέλς (1941) την Κυριακή 19 Μαρτίου στον Κινηματογράφο Τριανόν.

Συζητούν οι:
Φώτης Μπόμπος, Ψυχαναλυτής
Άννα Πούπου, Επίκ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Κινηματογράφου ΕΚΠΑ

Τη συζήτηση συντονίζει ο Άκης Διαμάντης.

Ο Πολίτης Κέιν, ένα αριστουργηματικό ψυχολογικό θρίλερ του Orson Welles. Η ταινία ξεκινά με τον θάνατο του κεντρικού ήρωα Τσαρλς Φόστερ Κέιν (Orson Welles) στον πύργο του Xanadou, εκφέροντας την τελευταία λέξη της ζωής του “rosebud” (ροδανθός).

Ο ρεπόρτερ Jerry Thompson αναλαμβάνει τη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από τη ζωή του Κέιν, ενός εμμονικού συλλέκτη της ματαιοδοξίας, και τη διερεύνηση του μυστηρίου σχετικά με την τελευταία λέξη της ζωής του.

Ο θεατής καλείται να αποδώσει το προσωπικό του νόημα στην αινιγματική λέξη.

Η ματαιότητα του πλουτισμού, μιας προσπάθειας να εξαγοράσει την αγάπη, μέσα από το αμερικάνικο όνειρο καθώς η ευτυχία δεν είναι εφικτή. Ένα memento mori, η ύλη και η εξουσία χάνουν το νόημά τους όταν κανείς περνάει στον κόσμο της μνήμης. Μια αέναη αναζήτηση της χαμένης ασφάλειας, της ανεμελιάς και της αθωότητας της παιδικής ηλικίας. Ένας διά παντός χαμένος παράδεισος στη σχέση με το ιδεώδες.

Πρωταγωνιστούν: Orson Welles, Herman J. Mankiewicz, John Houseman, Roger Q. Denny, Mollie Kent

Οργανωτική επιτροπή: Χ. Χατζή, Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης, Δ. Εμπέογλου, Μ. Ζέης, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση.