Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για όγδοη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Στη δεύτερη κατά σειρά προβολή του φετινού κύκλου προβάλλεται η ταινία: Ο Άνθρωπος χωρίς Παρελθόν (The Man Without Past) του Aki Kaurismäki (97’, 2002) την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν.

Συζητούν οι:

  • Ιάκωβος Κλεώπας, Ψυχαναλυτής
  • Μαρία Παραδείση, Ιστορικός Κινηματογράφου
  • Τη συζήτηση συντονίζει η Δέσποινα Εμπέογλου, Υπ. Ψυχαναλύτρια

Η υπόθεση της ταινίας

Η ταινία του Άκι Καουρισμάκι “Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν, (2002), από τη Φινλανδία, είναι η συγκινητική ιστορία ενός άνδρα (Markku Peltola) που χάνει τη μνήμη του όταν δέχεται επίθεση σε μια πόλη που έχει μόλις φτάσει. Καταλήγει στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται απώλεια μνήμης κάθε στοιχείου της ταυτότητας και του παρελθόντος του. Αντιμετωπίζεται με καχυποψία και απορρίπτεται από τους εκπρόσωπους των θεσμών της κοινωνίας. Βρίσκει βοήθεια από τον “Στρατό Σωτηρίας” και τους περιθωριακούς της μικρής κοινωνίας που ζει και καταφέρνει, μέσω του έρωτα (Kati Outinen) να ξαναφτιάξει μια νέα ζωή εκ του μηδενός. Το παρελθόν εισβάλλει για να κλονίσει τις νεοαποκτηθείσες ισορροπίες.

Η ταινία θέτει το κεντρικό για τη ζωή και την ψυχανάλυση θέμα της μνήμης. Είμαστε φτιαγμένοι από μνήμες όσων έχουμε περάσει, οι ευχές μας για το μέλλον και όσα θα ζήσουμε είναι διαποτισμένα από μνήμες. Η ταυτότητα του κάθε ανθρώπου δε διαχωρίζεται από τη μνήμη του. Η απώλεια μνήμης είναι από τους μεγαλύτερους εφιάλτες, καταστροφική για την συνέχεια της ύπαρξης, ακόμα και της ζωής. Μήπως, όμως, και λύτρωση, απελευθέρωση, σε κάποιες περιπτώσεις;

Η ψυχανάλυση διατηρεί με τη μνήμη μια παράδοξη σχέση, καθώς χρειάζεται να ανακαλέσει κανείς το παρελθόν του, μέσω της σχέσης με τον αναλυτή, για να μπορέσει να το ξεχάσει, αφήνοντας  τα φορτία από τους τραυματισμούς που αυτό έφερε.

Βραβεία
Μεγάλο Βραβείο Καννών 2002
Βραβείο γυναικείας ερμηνείας Καννών
Υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας