Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει και φέτος τη σειρά εκδηλώσεων «Σινεμά και Ψυχανάλυση 2015: Μοιραία Σώματα» που διοργανώνεται από την Ακαδημία Κλινικών Σπουδών Αθήνας και τον Κύκλο Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής, τα Σάββατα 10 Οκτωβρίου, 21 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Τρεις είναι οι ταινίες που «ξαπλώνουν» στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι φέτος: τα φιλμ Δικός της του Σπάικ Τζόνζι, Το κυνήγι του Τόμας Βίντερμπεργκ και Hunger του Στιβ ΜακΚουίν. Οι ιστορίες οι πρωταγωνιστές τους, οι δημιουργοί αλλά και το ίδιο το κινηματογραφικό μέσο εξετάζονται από το αφιέρωμα, με τα θεωρητικά εργαλεία του Φρόιντ και του Λακάν, αναζητώντας τις απαντήσεις στα ίδια ερωτηματικά που τίθενται κάθε μέρα στην ψυχαναλυτική κλινική.

Πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

14:00 Προβολή της ταινίας Δικός της / Her του Σπάικ Τζόνζι / Spike Jonze

Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Σωτήρη Ζήκο (δημοσιογράφος, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου), Θάνο Ξαφένια (μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Βαγγέλη Ντούρο (ψυχίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής).

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

14:00 Προβολή της ταινίας Το κυνήγι / The hunt του Τόμας Βίντερμπεργκ / Thomas Vinterberg

Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γρηγόρη Βαρδαρινό (σκηνοθέτης, The Noir Project Team), Κατερίνα Κράββα (ψυχολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής), Ελισσάβετ Νεοφυτίδου (ψυχολόγος)

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

14:00 Προβολή της ταινίας Hunger του Στιβ ΜακΚουίν / Steve McQueen

Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γιάννη Σταυρακάκη (καθηγητής τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ), Νούλη Απαζίδου (ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Θεόδωρο Βαλαμουτόπουλο (ψυχίατρος, ομαδικός αναλυτής, μέλος της Group Analytic Society).

Τις συζητήσεις συντονίζει ο Réginald Blanchet (ψυχαναλυτής, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου – Γαλλία)

Οι ταινίες

Δικός της / Her

(ΗΠΑ, 2013)

Σκηνοθεσία: Σπάικ Τζόνζι / Spike Jonze. Έγχρωμη, 126΄.

Ο Θίοντορ, πληγωμένος από το τέλος μιας μακρόχρονης σχέσης, ενθουσιάζεται από ένα νέο, εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο υπόσχεται να είναι μια διαισθητική και μοναδική οντότητα. Με την εγκατάστασή του, απολαμβάνει τη γνωριμία του με τη «Σαμάνθα», μια έξυπνη γυναικεία φωνή η οποία διαθέτει ενόραση, ευαισθησία και απρόσμενο χιούμορ. Καθώς οι ανάγκες της και οι επιθυμίες της μεγαλώνουν, παράλληλα με τις δικές του, η φιλία τους εμβαθύνει σε έναν αναπόφευκτο έρωτα.

Hunger

(Ηνωμένο Βασίλειο – Ιρλανδία, 2008)

Σκηνοθεσία: Στιβ ΜακΚουήν / Steve McQueen. Έγχρωμη, 96΄.

Το 1981, στις βρετανικές φυλακές Μέιζ, μια ομάδα κρατουμένων του IRA δεν πλένεται και δεν φορά τα ρούχα της διεκδικώντας τα στοιχειώδη δικαιώματά της. Ο Μπόμπι Σαντς ηγείται μιας απεργίας πείνας μέχρι θανάτου και η  ταινία ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες της ζωής του.

Το κυνήγι / The hunt

(Δανία – Σουηδία, 2012)

Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ / Thomas Vinterberg.  Έγχρωμη, 115΄.

Έπειτα από ένα επώδυνο διαζύγιο, ο 40χρονος Λούκας έχει μια νέα σχέση, νέα δουλειά και επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τον έφηβο γιο του. Όλα τα πράγματα όμως θα πάνε στραβά όταν κυκλοφορήσει μια ιστορία, η οποία είναι ένα απλό ψέμα, το οποίο θα εξαπλωθεί σαν ίωση. Το σοκ και η δυσπιστία ξεφεύγουν από τον έλεγχο, και η μικρή κοινότητα θα βρεθεί σε μια κατάσταση μαζικής υστερίας, όσο ο Λούκας παλεύει μόνος του για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του.