Το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Psarokokalo ξεκινά την πρώτη του Φλεβάρη για να διαρκέσει δέκα μέρες ακριβώς και να μας εθίσει σε μία εναλλακτική μορφή της τέχνης του κινηματογράφου.

Το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Psarokokalo ξεκινά την πρώτη του Φλεβάρη για να διαρκέσει δέκα μέρες ακριβώς και να μας εθίσει σε μία εναλλακτική μορφή της τέχνης του κινηματογράφου.


Το Φεστιβάλ Psarokokalo, ως ομάδα δράσης γύρω από τα νέα μέσα και τις σύγχρονες εκφάνσεις του πολιτισμού στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιανουάριο του 2007, με στόχο να παρουσιάσει στο κοινό νέες παραγωγές οπτικοακουστικών έργων.


Οι νέες αυτές παραγωγές, τις οποίες το Φεστιβάλ στηρίζει, προτάσσουν και αναζητούν νέες μορφικές λύσεις σε ζητήματα εικόνας, ρυθμού και αφήγησης και χρησιμοποιούν γι’ αυτό το σκοπό νέες και παλαιότερες τεχνολογίες.Ο χώρος που φιλοξενεί φέτος το 2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Psarokokalo, είναι το Nixon bar-restaurant- cinema, το οποίο παρέχει στο φεστιβάλ την ιδιαίτερα προσεγμένη, διαφορετική αίθουσα προβολών του χωρητικότητας 60 ατόμων.


Τι θα δούμε στο εν λόγω φεστιβάλ; Από προβολές κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ μέχρι και animations, παράλληλα οπτικοακουστικά δρώμενα και μια μεγάλη έκθεση Ελλήνων εικαστικών.


Kαθημερινά, θα πραγματοποιούνται δύο δίωρες προβολές ταινιών μικρού μήκους από τις 19:00 έως τις 21:00 και από τις 22:00 έως τις 00:00 και όλες οι ταινίες θα προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους.


Το Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ για το βραβείο Κοινού περιλαμβάνει 65 μικρού μήκους ταινίες από 29 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι βραβευμένες ταινίες:


Saliva, του Βραζιλιάνου Esmir Filho (semaine de la critique Cannes 2007), Minus, του Σέρβου Pavle Vuckovic (τρίτο βραβείο, Cinefoundation competition, Cannes Film Festival 2007), Poyraz του Τούρκου Βelma Βas (ειδική αναφορά στο Rio de Janeiro Short film festival 2006), Brother του Galvin Scott Davis από την Αυστραλία (βραβείο καλύτερης ταινίας Beverly Hills film festival) και A moment της Valeria Ruiz από τις ΗΠΑ (audience award Brooklyn film festival).


Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα αφιερώσει χρόνο και χώρο στις εξής «μορφές» κινηματογράφου:


Κινηματογράφος των Βάσκων, με ταινίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της βασκικής κινηματογραφικής παραγωγής των τελευταίων τεσσάρων χρονών.


Ρουμάνικος κινηματογράφος, με ταινίες που διακρίθηκαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.


Roy Andersson, με τις μικρού μήκους ταινίες του γνωστού Σουηδού σκηνοθέτη: Something Happened (1987), A World of Glory (1991) καθώς και 40 από τα «ιδιαίτερα» διαφημιστικά που έχει σκηνοθετήσει για την σουηδική τηλεόραση.


Salford Film Festival (http://www.salfordfilmfestival.org.uk), με έξι από τις καλύτερες μικρού μηκους ταινίες του φεστιβάλ, συνολικής δίαρκειας 86 λεπτών.


Και τέλος, Hollyshorts Festival (http://www.hollyshorts.com), ένα από τα πλέον ανερχόμενα, ανεξάρτητα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του Hollywood, το οποίο παρουσιάζει τις καλύτερες ταινίες του, επιλεγμένες από τον διευθυντή προγράμματος Daniel Sol, ειδικά για το φεστιβάλ Psarokokalo.


Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Psarokokalo θα γίνει η πρεμιέρα της διαδραστικής performance, με τίτλο Patakouna. (performers: Αννα Ελεφάντη, Εύα Τσακνή, concept: Eύα Τσακνή, προγραμματισμός και ηχητική επιμέλεια: Λάμπρος Πηγούνης).


Έξι ήχοι αντιστοιχούν σε έξι διαφορετικές για την κάθε performer δράσεις. Ο θεατής συνθέτει την performance αλλάζοντας μέσω ενός ειδικού τηλεχειριστηρίου τους ήχους και κατά συνεπεία και τις δράσεις των performer. Το δρώμενο θα μπορούν να παρακολουθήσουν κινηματογραφόφιλοι με δωρεάν είσοδο πριν από την έναρξη των προβολών, την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στις 21:00.


Ταυτόχρονα, και καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα υπάρχει μεγάλη, ομαδική έκθεση από νέους καλλιτέχνες – εικαστικούς, με δωρεάν είσοδο, στον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το χώρο του Nixon.


Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, ώρα 12.30, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου με ελεύθερη είσοδο στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24).


Και λίγο πριν κλείσει το δεκαήμερο, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, το φεστιβάλ Psarokokalo θα γιορτάσει, διοργανώνοντας μεγάλο πάρτυ με γνωστούς djs και παραγωγούς, στο χώρο του SOUL STEREO (www.soulstereo.gr), όπου θα γίνει η απονομή του βραβείου κοινού.


Info
2ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Psarokokalo
1 έως 10 Φεβρουαρίου
Nixon, Αγησιλάου 61 Α-Β, Κεραμεικός
Είσοδος: 5 ευρώ
www.psarokokalo.gr
www.myspace.com/psarokokalo
[email protected]