H 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και διοργανώνει στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας την έκθεση «Σημείο ελευθερίας/Βέροια 1912-2012», στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό της Μακεδονίας μια πολύ σημαντική ενότητα έργων του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.

Στα παλίμψηστα του καλλιτέχνη που το έργο του ισορροπεί ηθελημένα και αριστοτεχνικά στην κόψη του ξυραφιού ανάμεσα στην ιδέα και την  απεικόνισή της, η φλόγα της μνήμης, γραμμένη, καίει ξύλα βαριά από το άγγιγμα πολλών χεριών. Η γαλανόλευκη με το σταυρό, ξεθωριασμένη,  μωσαϊκό υποταγμένο στο νόμο της αρμονίας, γίνεται ολόκληρη η γενιά μας, όσα ονειρευτήκαμε, όσα προδώσαμε, όσα μας πλήγωσαν, εμείς  και οι άλλοι, η μνήμη που καίει, φλογίτσες της ανάστασης, καντήλια μνημόσυνων… Στους πίνακες του Μποκόρου οι ιδέες των πραγμάτων  γίνονται εικόνες και ζωή, ο Ζωγράφος συναντά τον Φιλόσοφο, η σπείρα του χρόνου ξετυλίγεται, η ιστορία υπόσχεται την συνέχειά της…

Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιάζεται η ταινία του Αντώνη Κιούκα “Μην χάνεις απ’ τα μάτια σου το φως”, με θέμα το έργο του Χήστου Μποκόρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου καθώς και για σπουδαστές Καλών Τεχνών.

Σχεδίαση-πραγματοποίηση εκπαιδευτικών Μαρία Πολατίδου, Μαρία Χειμωνοπούλου, αρχαιολόγοι 11ης ΕΒΑ.

Αγγελική Κοτταρίδη
Αρχαιολόγος

* «Βέροια, 16 Οκτωβρίου 1912. Ο ελληνικός στρατός μπαίνει αναίμακτα στην πόλη. Οι Έλληνες κάτοικοι βλέπουν την Ελληνική σημαία να κυματίζει. “Σημείο ελευθερίας”.

… κι αν στις μέρες μας οι σημαίες δηλώνουν εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες, η συλλογικότητα θα βρίσκει πάντα τρόπους και σύμβολα για να σώζει τη φιλαλληλία και την  κοινότητα στην ιστορία των τόπων. Κι αν τα έθνη μπερδεύονται και τα σύμβολά τους τιμούν μόνον αυτούς που τα τίμησαν, ας μη παραχωρήσουμε σε απρόσωπες εταιρείες την άσκηση της υπέρτατης ελευθερίας του ανθρώπου να οραματίζεται και να τεκμηριώνει το υψηλό και το άξιο, να διαμορφώνει το κριτήριο της ζωής του και το καταδικό του πρόσωπο.

Κι αν σήμερα το πρόταγμα: Ελευθερία ή θάνατος, μοιάζει μάταιο, σώμα νεκρό, ας μην ξεχνάμε ότι από τις Θερμοπύλες και τους Μηλίους ως τα παληκάρια του Ρήγα, τους κλέφτες  και τους κλαρίτες αντάρτες στα βουνά, όλους τους τακτικούς και άτακτους υπέρ πατρίδος πεσόντες, η αυταπάρνηση και η ανδρεία μ’ αυτό το τίμημα οραματίστηκαν ελεύθερα τα γένη και τους τόπους που ακόμη κατοικούμε. Η αιωνιότητα είναι παρούσα στη δική μας στιγμή…»

Χρήστος Θ. Μποκόρος

Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης ΚιούκαςΣυντονισμός: Μερόπη Χατζημιχάλη