Ένας κόσμος σιωπής και εγκατάλειψης. Μια απλωμένη και διάχυτη απομόνωση. Ένας μοναχικός άνδρας κάτω από τον ήλιο μιας πυρακτωμένης πόλης. Μια σιωπηλή γυναίκα μέσα στους άδειους τοίχους του οικογενειακού της παρελθόντος.

Αυτοί είναι οι δυο παράλληλοι κόσμοι του “Blind Sun” της Joyce A. Nashawati και του “Silent” του Γιώργου Γκικαπέππα, που αμφότερες κέρδισαν το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο 56ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο ελληνικό τμήμα και σε εκείνο του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος, αντίστοιχα.

ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ

Τόσο το “Blind Sun” της Joyce A. Nashawati, όσο και το “Silent” του Γιώργου Γκικαπέππα διαπραγματεύονται την ανθρώπινη μοναξιά, έχοντας για πρωταγωνιστές δυο Ιώβειους χαρακτήρες που υπομένουν καρτερικά την απομόνωση μέσα σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον.

Ο μεν «ξένος» ήρωας του “Blind Sun” περιπλανιέται μέσα σε μια απρόσωπη ελληνική πραγματικότητα, όπου οι πειρασμοί και οι ψευδαισθήσεις μεγεθύνονται κάτω από το πρίσμα ενός καυτού ήλιου.

Από την άλλη, στο “Silent” μια νεαρή σοπράνο λίγο πριν τις τελικές εξετάσεις της στην άρια, χάνει ξαφνικά την φωνή της. Στην προσπάθειά της να την ανακτήσει επιλέγει να μείνει μόνη της και προσπαθεί να αποφύγει τους οικείους της οι οποίοι ωστόσο δεν την αφήνουν.

Οι δυο ήρωες μοιράζονται την ανάγκη να αναπνεύσουν, όταν νιώθουν ταυτόχρονα μια εσωτερική φοβία. Ψάχνοντας να βρουν μια φωλιά που θα τους απομονώσει με ασφάλεια, αμφότεροι καταφεύγουν σε έναν δικό τους κόσμο, ο μεν του “Silent” σιωπηλός και ήρεμος, ο δε του “Blind Sun” πυρακτωμένος και εφιαλτικός.

SILENT, του Γιώργου Γκικαπέππα

Τέσσερα χρόνια μετά το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του με την «Πόλη των Παιδιών» -βραβείο FIPRESCI, ΠΕΕΚ –Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων κριτικών- στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβείο ερμηνείας για την Κίκα Γεωργίου και σεναρίου στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας, ο Γιώργος Γκικαπέππας επιστρέφει με το “Silent”, ένα εσωτερικό παραμύθι μιας νεαρής γυναίκας που προσπαθεί να βρει τη χαμένη της φωνή και την άρνηση της οικογένειάς της να δεχτεί τις απέλπιδες προσπάθειές της.

Το “Silent”, βραβευμένο από την Διεθνή Ένωση κριτικών (FIPRESCI) στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, όπου συμμετείχε, ανακινεί το αιώνιο θέμα της ελευθερίας της φωνής του καθενός μας.

BLIND SUN, της Joyce A. Nashawati

H πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της βοηθού παραγωγής των «Μαρτύρων», ενός θρίλερ που ταρακούνησε τα θεμέλια του γαλλικού τρόμου προ οκταετίας, συμμετείχε στο τμήμα του Crossroads του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2011, όπου και αναπτύχθηκε σεναριακά η ιδέα του “Blind Sun”, ενώ τρία χρόνια αργότερα προβλήθηκε ως work in progress στο τμήμα της Αγοράς, με παραγωγό την Φένια Κοσοβίτσα.

Η ταινία, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Ziad Bakri, και εμφανίζονται σε χαρακτηριστικούς ρόλους ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Γιώργος Γάλλος και η Μιμή Ντενίση καρπώθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) του ελληνικού τμήματος στο πρόσφατο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Tα Silent και Blind Sun κυκλοφορούν από την Feelgood αποκλειστικά στον ΔΑΝΑΟ.

SILENT:  Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 25/04 & ΔΕΥΤΕΡΑ 02/05

BLIND SUN: M. ΤΡΙΤΗ 26/04 & ΤΡΙΤΗ 03/05

Απογευματινές προβολές και Q&A με τους συντελεστές

25/04: Μετά το τέλος της ταινίας SILENT θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γιώργο Γκικαπέππα και το καστ της ταινίας.

26/04: Μετά το τέλος της ταινίας BLIND SUN θα ακολουθήσει συζήτηση με την σκηνοθέτη Joyce A. Nashawati, την παραγωγό Φένια Κοσοβίτσα και το καστ της ταινίας.

Τις συζητήσεις συντονίζει ο Ιωσήφ Πρωιμάκης, κριτικός κινηματογράφου (Popaganda.gr, Cineuropa.org), μέλος της ΠΕΚΚ, επιτροπή FIPRESCI – Θεσσαλονίκη 2015

Credits

SILENT

Σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας

Πρωταγωνιστούν: Κίκα Γεωργίου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Όμηρος Πουλάκης, Μάνος Βακούσης, Ιωάννα Μαυρέα, Γιώργος Ζιόβας, Κώστας Μπερικόπουλος

Διάρκεια: 93’

BLIND SUN

Σενάριο, σκηνοθεσία: Joyce A. Nashawati

Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα

Πρωταγωνιστούν: Ziad Bakri, Γιάννης Στάνκογλου, Γιώργος Γάλλος, Μιμή Ντενίση, Laurene Brun

Διάρκεια: 88’