Η πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους από τη Σουηδία “Shower Boys” («Αγόρια στο Ντους») που έγινε σε μία μέρα γνωστή στην Ελλάδα για όλους τους λάθους λόγους, εξερευνά γενναία τις νόρμες της αρρενωπότητας και χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το φιλμ που έχει πρωταγωνιστήσει στα ελληνικά ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες προκαλώντας συζητήσεις, σχόλια και διαφωνίες, ανάμεσα σε κόσμο που είτε το έχει δει είτε όχι, είναι πια διαθέσιμο για το ευρύ κοινό μέσα από την πλατφόρμα του Cinobo.

Πριν λίγες ημέρες, εκπαιδευτικός σε σχολείο της χώρας, πρόβαλε σε μαθητές τής Δ’ δημοτικού τη μικρού μήκους ταινία «Αγόρια στο Ντους». Λίγο αργότερα, οι γονείς ενός μαθητή κινήθηκαν νομικά απέναντι στην εκπαιδευτικό, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) καθώς και τον ίδιο τον σκηνοθέτη της ταινίας.

Από το 2021, η ταινία Αγόρια στο Ντους χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και την έχουν δει χιλιάδες παιδιά. Αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πώς δύο φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να «γίνεσαι άνδρας» και πώς η φιλία τους αμφισβητείται ή υποστηρίζεται από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ταινία, βραβευμένη -μεταξύ άλλων- ως η Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά από την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Από τις 7 Ιουνίου η ταινία είναι διαθέσιμη στο cinobo.com. Διότι όπως είπε και ο σκηνοθέτης Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ σε δήλωσή του «Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία».

Σύνοψη

Μετά από έναν έντονο αγώνα προπόνησης με την ομάδα, οι δωδεκάχρονοι Βίγκο και Νοέλ επιστρέφουν στο σπίτι και τσεκάρουν ο ένας τα όρια και την αρρενωπότητα του άλλου. Το βίαιο σταμάτημα ενός αθώου παιχνιδιού φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα τι επιτρέπεται και τι όχι σε μια ανδρική φιλία.