Με την ευκαιρία του χειμερινού ηλιοστασίου (η βραχύτερη μέρα του χρόνου, 21 Δεκεμβρίου για το βόρειο ημισφαίριο), από το 2010 σε περισσότερες από πενήντα χώρες γιορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις η Διεθνής Ημέρα Κινηματογράφου Μικρού Μήκους. Και φέτος το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου Μ. Μ. της Ιταλίας, διαθέτει για το γεγονός έξι φιλμ σε μια σύντομη επισκόπηση με μια επιλογή της πιο πρόσφατης ιταλικής παραγωγής. Λόγω των γνωστών περιορισμών σε ισχύ σε πολλές χώρες εξ αιτίας της πανδημίας, ο εικονικός εορτασμός της επετείου επεκτάθηκε από τις 16 ως τις 22 Δεκεμβρίου.

Η είσοδος στην πλατφόρμα Vimeo που φιλοξενεί χωρίς εδαφικούς περιορισμούς τα υποτιτλισμένα στα ελληνικά φιλμ με επιμέλεια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, με το αίτημα κωδικού πρόσβασης διατίθεται δωρεάν στέλνοντας ένα email με ονοματεπώνυμο και τοποθεσία στο shortfilmday2020@gmail.com, το οποίο θα στείλει μια αυτόματη απάντηση με τα δεδομένα πρόσβασης (ελέγχετε τα ανεπιθύμητα…).

 Il nostro tempo [Η εποχή μας], Veronica Spedicati (2019 – 16′ )

Η Ρομπέρτα, ένα κοριτσάκι εννιά χρονών, θα ήθελε να απολαύσει τις τελευταίες μέρες των διακοπών στην παραλία, ο πατέρας της ο Ντονάτο όμως έχει άλλα σχέδια και την αναγκάζει να μείνει σπίτι για να βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού. Η απόσταση που τους χωρίζει φαίνεται αγεφύρωτη, όμως η ανακάλυψη ότι ο Ντονάτο είναι πολύ πιο εύθραυστος απ’ όσο δείχνει, θα οδηγήσει πατέρα και κόρη να δώσουν άλλη αξία στον χρόνο που θα περάσουν μαζί.

Lunedì [Δευτέρα], Massimo Fallai (2019 – 17′ )

Δυο ηλεκτρολόγοι, ένας άνδρας και ένα νέο παιδί, στήνουν τον φωτισμό για την παρουσίαση ενός γνωστού οίκου στο πλαίσιο της θερινής εβδομάδας της μόδας της Φλωρεντίας. Μαζί με το φορτηγάκι τους όλη μέρα διασχίζουν την πόλη από άκρη σε άκρη. Οι διαδρομές τους θα τους προσφέρουν την ευκαιρία να γνωριστούν για την τελευταία φορά πριν η καινούρια εβδομάδα σημαδέψει και για τους δυο την αρχή μιας νέας διαδρομής.

Mezze stagioni [Εναλλαγή εποχών], Bruno Ugioli e Riccardo Menicatti (2019 – 10′ )

Ένα νέο ζευγάρι ετοιμάζεται να πάει σε μια εκδήλωση. Η Εμίλια αργεί γιατί δεν ξέρει τι να φορέσει ενώ ο Πιέτρο μαλώνει με την γραβάτα του και παλεύει με το άγχος γιατί του ζήτησαν να βγάλει λόγο και δεν ξέρει τι να πει. Οι δυο τους συνομιλούν και κυνηγούν ο ένας τον άλλο μέσα στο σπίτι, μπαινοβγαίνοντας από ένα δωμάτιο στο άλλο καθώς… από τη μια φάση της σχέσης τους στην άλλη: την πρώτη γνωριμία τους στα 18 τους, την καθημερινή κρεβατομουρμούρα, τη γέννηση του Λούκα, του γιού τους. Σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού αλλάζουν η ηλικία τους αλλά και τα συμφραζόμενα της εκδήλωσης φανερώνοντας έτσι τις αποχρώσεις του έρωτά τους μέσα από τις κρυφές πτυχές της καθημερινότητάς τους.

Passaggi [Περάσματα], Beppe Leonetti (2019 – 14′ )

Η παλίρροια της μνήμης κατακλύζει πατέρα και γιό. Δυο παιδικές ηλικίες που τις έζησαν στον ίδιο τόπο, σε δυο διαφορετικές εποχές, πολύ μακριά τη μία από την άλλη. Δυο κόσμοι που τους ενώνουν τα μεγάλα ταξίδια στον χρόνο και στο χώρο, με στόχο να διαλυθεί η ομίχλη μέσα στην οποία ταλανίζονται οι σκιές.

14, Aldo Surricchio (2019 – 14′ )

Ένα νέο παιδί ζει μια ζωή φαινομενικά κανονική με μια δουλειά που δεν κάνει πια κανένας. Ύστερα από μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση και διάφορες περιπέτειες, ερωτεύεται την κοπέλα που εμφανίζει σε μία από τις φωτογραφίες του. Στο τέλος θα βρει να τον περιμένει μια έκπληξη.

Jiaozi, Luca Canale Brucculeri (2019 – 8′)

Σε έναν παλιό κινηματογράφο στην Ταϊβάν, που έμεινε κλειστό πολλά χρόνια, γίνεται η ανακάλυψη μιας ταινίας που δεν προβλήθηκε ποτέ με τίτλο Jiaozi. Είναι η ιστορία μιας γυναικείας εκδίκησης από άλλες εποχές όπου η ψυχραιμία και η υπομονή αποτελούν τα μοναδικά όπλα που επιτρέπουν την επιβίωση σε έναν μακρινό αγώνα.