Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Χουδαλάκη με τίτλο Σηματωρός. Συγκεκριμένα στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά πορτραίτων αλλά ταυτόχρονα και μια αλληλουχία γεγονότων. Με αφορμή την γεννέτηρά του, τα Χανιά της Κρήτης, ο εικαστικός επικεντρώνει τον ενδιαφέρον του στον άνθρωπο μέσα από μια ερευνητική δουλειά, κατά την οποία, ψάχνει στον τόπο του, ανακαλύπτει κι αποκαλύπτει μικρές ιστορίες ή μεγάλα γεγονότα που τον σημάδεψαν και τα μεταφέρει στο τελάρο του.

Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη που υπογράφει και το κείμενο της έκθεσης ο τόπος, ο χρόνος, στην ιστορική και κοινωνική τους διάσταση, η ταυτότητα ως καθοριστικό στοιχείο του ατόμου στον τόπο και τον χρόνο, η ατομική και η συλλογική μνήμη και η επιρροή της μίας στην άλλη, η μετανάστευση ως αμφίδρομη κατάσταση μεταξύ ντόπιων και ξένων, είναι μόνο μερικές από τις ιδέες που κατακλύζουν το μυαλό του θεατή, καθώς αντικρίζει την εικαστική δουλειά του Αντώνη Χουδαλάκη. Συνηδητοποιεί κανείς ό,τι είναι μια δουλειά εννοιολογική, με θεματολογία που άπτεται της ελληνικής πραγματικότητας, έμμεσα πολιτική, ερευνητική στη βάση της, πρωτότυπη ως προς τη σύλληψη και τη ζωγραφική εκτέλεσή της.

Η σχεδιαστική όπως και η συνθετική ικανότητα του Αντώνη Χουδαλάκη είναι απαράμιλλη. Οι ζωγραφιές του είναι λιτές και απέριττες, σχεδιασμένες με μελάνι πάνω σε επιφάνειες ειδικού χαρτιού, μνημειώνουν χαρακτήρες. Η τεχνική του έχει άμεση σχέση με το σχέδιο. Στην πρώτη επιφάνεια του χαρτιού σχεδιάζεται το θέμα με τους βασικούς τονισμούς, ενώ στη δεύτερη ο πίνακας ολοκληρώνεται με το κτίσιμο των λεπτομερειών και τις πρόσθετε τονικότητες που θέλει εκείνος να δώσει.