Ένα χάος επικρατεί στη μετακομουνιστική Ουκρανία του 1993. Ληθαργικοί σοβιετικοί βετεράνοι του πολέμου και νεόπλουτοι επιχειρηματίες ακούν έναν Αμερικανό ιεροκήρυκα, από αυτούς που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στη μετασοβιετική επικράτεια. Στο Χάρκοβο, το αρχηγείο της κομουνιστικής νεολαίας έχει μετατραπεί σε διαφημιστική εταιρεία, ενώ ένας ραδιοφωνικός σταθμός βάζει τη δυτική μουσική, με πρώτους και καλύτερους τους Depeche Mode, στα σπίτια των απλών ανθρώπων.

Μέσα σε αυτή την τρέλα, τρεις φίλοι, ένας αντισημίτης Εβραίος, ένας άτυχος επιχειρηματίας και ο άνεργος δεκαεννιάχρονος αφηγητής ψάχνουν παντού έναν παλιό φίλο τους για να του πουν ότι ο πατριός του αυτοκτόνησε. Οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητά τους, υποφέροντας από τον πυρετό της επιβίωσης, καθώς μπλέκονται σε μια γκροτέσκα περιπέτεια, που ισορροπεί ανάμεσα στην τραγωδία και στη φάρσα.

Υπόψη του εργαζόμενου:

Πώς μπορείς να κατασκευάσεις μία βόμβα στο σπίτι χωρίς να σε αντιληφθεί το αντιλαϊκό καθεστώς.

Σύντροφε!

Για την κατασκευή της βόμβας θα πρέπει να συγκεντρώσεις τα συστατικά της. Τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της βόμβας μπορείς και πρέπει να τα αγοράσεις σε εμπορικά καταστήματα με είδη της λαϊκής οικονομίας ή να τα απαλλοτριώσεις από το αντιλαϊκό καθεστώς, χωρίς να τραβήξεις την προσοχή του. Θα χρειαστείς:

1. Χαρτί (μπορείς να το βρεις στα σημεία παράδοσης παλιών χαρτιών, στα ξυλουργικά εργοστάσια ή να το φτιάξεις μόνος σου· (βλέπε την επόμενη μπροσούρα της σειράς «Η βιβλιοθήκη του εργαζόμενου»).
2. Καρφιά (είναι κάτι μεγάλα μεταλλικά πράγματα).
3. Χοντρό καλώδιο (χοντρό, σύντροφε!).
4. Κόλλα (σύντροφε! χρησιμοποίησε την κόλλα σου προς όφελος!).
5. Γερές κλωστές (!).
6. Νιτρικό κάλιο (παραγωγή, εμπορικά καταστήματα ειδών λαϊκής οικονομίας, αντιλαϊκό καθεστώς).
7. Φιτίλι (;).
8. Μαγνήσιο (αντιλαϊκό καθεστώς, μόνο αντιλαϊκό καθεστώς).
9. Κάλυκας διαμετρήματος 12 (ελπίζουμε να έχεις).
10. Λάστιχο (απλώς λάστιχο).

Σέρχι Ζαντάν – Πληροφορίες για τον συγγραφέα

Ο Serhiy Zhadan (Σέρχι Ζαντάν, 23 Αυγούστου 1974, Starobilsk, περιοχή Luhansk, Ουκρανία) είναι ένας σύγχρονος Ουκρανός μυθιστοριογράφος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ποιητής, μεταφραστής, μουσικός και δημόσιο πρόσωπο. Ο Serhiy Zhadan χαρακτηρίζεται συχνά ως μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης ουκρανικής λογοτεχνίας. Καταγράφοντας τους αγώνες των συμπατριωτών του, που έχουν εμπλακεί σε έναν βάρβαρο πόλεμο, ο συγγραφέας έχει γίνει σύμβολο για την πατρίδα του. Μεταξύ των πιο αξιοσημείω­των έργων του είναι τα μυθιστορήματα Depeche Mode (2004), Anarchy in the UKR (2005), Voroshilovgrad (2010) και Το ορφανοτροφείο (2017), καθώς και η συλλογή διηγημάτων και ποιημάτων Mesopotamia (2014). Το 2022 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης που απονέμει η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης.