Πιο συγκεκριμένα, η έναρξη θα γίνει με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της εμφάνιση για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2017-18, με την οποία εγκαινιάζει και τη συνεργασία της µε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στη συνέχεια, ακολουθεί το μουσικοθεατρικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη που “αφηγείται” έναν ασυνήθιστο δεσμό. Την τρίτη ημέρα, θα παρουσιαστεί για μια και μοναδική παράσταση η εμβληματική όπερα “RIGOLETTO” του G. Verdi θα από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, σε μορφή κοντερτάντε με αφηγητή.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών
Πεμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20.30
Προσεγγίζοντας την κλασική αισθητική από διαφορετικές διαδροµές

Οι «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκυ είναι ένας φόρος τιµής στην ξεκάθαρη δοµή µιας παλιάς και καταξιωμένης φόρμας και στον διάφανο ήχο του Μότσαρτ, που αποτέλεσε το πρότυπο του Τσαϊκόφσκυ γι’ αυτό το έργο.

Η σύνθεση του 1877 είναι ίσως µια από τις πρώτες προσπάθειες του ευρωπαϊκού ροµαντικού 19ου αιώνα να επιστρέψει στην «αθωότητα» των καταβολών του και, µε την έννοια αυτή, µια «κρυφή» νεοκλασική πρόταση.

Η Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (γνωστή ως «συµφωνιέτα» του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα εξαιρετικά δυνατό και εµπνευσµένο έργο που γράφτηκε το 1948, ένα χρόνο πριν τον πρόωρο θάνατο του συνθέτη.

Σηµατοδοτεί µια από τις σηµαντικότερες στιγµές του έργου του και είναι µια εµπρόθετη επιστροφή του στην τονικότητα και τη νεοκλασική αισθητική, που παρατηρείται πολύ συχνά στην τελευταία περίοδο της ζωής του συνθέτη.

Το πρόγραμµα της συναυλίας περιλαµβάνει επίσης το συµφωνικό ποίηµα «Τα Πρελούδια» του Φραντς Λιστ, ένα έργο εµβληµατικό για το σηµαντικότερο είδος προγραμματικής  µουσικής της ευρωπαϊκής µουσικής ιστορίας.

Το πρόγραµµα  συµπληρώνεται µε το «∆ειλινό», ένα λεπτής υστεροροµαντικής αισθητικής έργο του Γεωργίου Αξιώτη, συνθέτη, που η µουσική του σπανιότατα εκτελέστηκε τόσο όσο ζούσε όσο και αργότερα. Ο Αξιώτης υπήρξε ο ιδρυτής του Ωδείου του Πειραιά και ο πρώτος άµισθος διευθυντής του.

Πρόγραµµα

. Φραντς Λιστ (1811-1886): Τα Πρελούδια, συµφωνικό ποίηµα S. 97
. Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκυ (1840-1893): Παραλλαγές πάνω σε ένα θέµα ροκοκό, για βιολοντσέλο και ορχήστρα, op.33
. Γεώργιος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό
. Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Μικρή Συµφωνία σε Σι ύφεση µείζονα (Συµφωνιέττα)

Σολίστ: Ρενάτο Ρίπο, Βιολοντσέλο
Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ | Μειωµένο: 5 ευρώ
Πωλήσεις εισιτηρίων: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876, mobileapp: vivawallet, 
στα συνεργαζόµενα φυσικά σηµεία της viva και στα Tαµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά

ΦΟΥΑΓΙΕ
Παρασκευή 15  Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20.30
Τσαικόφσκυ και Βαρόνη Φον Μεκ
Ένας ασυνήθιστος δεσμός

Ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο που αναφέρεται σε μία αληθινή και πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Η αινιγματική και δυναμική χήρα βαρόνη Φον Μεκ γοητευμένη από το ταλέντο του Τσαικόφσκυ, του χορηγεί μηνιαίο γενναιόδωρο επίδομα προκειμένου αυτός να αφοσιωθεί στο έργο του,με τον όρο να μην ειδωθούν ποτέ. Αναπτύσσουν όμως πλατειά αλληλογραφία και έναν δεσμό ασυνήθιστο…Από  τη μία μεριά ο συγκρουόμενος με τη γυναίκα εσωτερικός κόσμος του συνθέτη και από την άλλη μία γυναίκα συναρπαστική με τα χαρακτηριστικά του μαικήνα… Η Μάγδα Μαυρογιάννη αφηγείται την ιστορία αυτή συμπλέοντας με τους ήχους της μουσικής των Τσαικόφσκυ, Rimsky-Korsakov,Debussy και Dvorzak.

Σύλληψη και κείμενα: Μάγδα Μαυρογιάννη
Μαρία Κόκκα:  Υψίφωνος
Θανάσης Αποστολόπουλος: Πιάνο

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ | Μειωµένο: 5 ευρώ
  Πωλήσεις εισιτηρίων: www.ticketservices.gr, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) 
 Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7234567 και στα ταµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά / 2104143310 / Public

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20.30
RIGOLETTO του G. VERDI

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών,  η οποία σηματοδοτεί την είσοδο του συνθέτη στην περίοδο της μουσικής του ωριμότητας. Είναι εμπνευσμένη από τη νουβέλα του Βίκτωρος Ουγκώ “Ο Βασιλιάς Διασκεδάζει” και oι συνεχείς αντιθέσεις, τόσο  στη μουσική όσο και στην υπόθεση, διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντα, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβα, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1851 στο θέατρο “Λα Φενίτσε” της Βενετίας σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και μέχρι και τις μέρες μας δεν παύει να συγκινεί το κοινό.

Παίρνουν μέρος:

Πέτρος Σαλάτας, Κώστας Μαυρογένης ,Φύλλη Γεωργιάδου , Λυδία Ζερβάνου, Κώστας Λαμπρινάκος, Θοδωρής Μπιράκος, Σοφία Καπετανάκου,Γιώργος Ρούπας κ.α.

Στο πιάνο ο Μανώλης Παπασηφάκης. Συμμετέχει η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας

Μαέστρος: Σταύρος Μπερής. Κείμενα – Αφήγηση: Δανάη Μπερή

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Vocal Arts Management

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ | Μειωµένο: 5 ευρώ
 Πωλήσεις εισιτηρίων: www.ticketservices.gr, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
 Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7234567 και στα ταµεία του ∆ηµοτικού Θεάτρου Πειραιά / 2104143310 / Public

Φωτογραφία θέματος: Maria Koukou