Η γκαλερί Elika παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Απόστολου Καραστεργίου, με τίτλο Sentenced to Life, από την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014.

Την έκθεση συνθέτουν έργα που χρησιμοποιούν διαφορετικά εικαστικά μέσα, όπως το σχέδιο, η φωτογραφία και οι μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις στο χώρο. Σημείο εκκίνησης αποτελεί η έρευνα του καλλιτέχνη πάνω σε είδη προς εξαφάνιση, ξεκινώντας από που τις συλλογές μουσείων και στη συνέχεια μέσα από τις βάσεις δεδομένων των μουσείων αυτών, αλλά και πανεπιστημίων και οργανισμών.

Μια σειρά από κρανία, λεπτομερώς σχεδιασμένα με μολύβι, πορτραίτα καλλιτεχνών διοραμάτων, κι ένα ταριχευμένο ζώο, αποτελούν παραδείγματα του πολυδιάστατου τρόπου με τον οποίο ο Καραστεργίου αντλεί από το φυσικό – και όχι μόνο –  χώρο του μουσείου. Σε συνδυασμό με τα ίδια τα έργα, η ψευδομουσειακή παρουσίασή τους και η κλινική αίσθηση που αποπνέει θέτουν ερωτήματα πάνω στις διαδικασίες της συντήρησης και διαφύλαξης τόσο του αντικειμένου, όσο και της πληροφορίας που αυτό φέρει μέσα στο χρόνο.

Το φυσικό περιβάλλον, ένα στοιχείο το οποίο ο Καραστεργίου επισκέπτεται επανειλημμένα, έρχεται σε διάλογο και συχνά σε αντιπαράθεση, με έννοιες του αρχείου και της αρχειοθέτησης, της έρευνας, της παρουσίασης αλλά και της αποθήκευσης και εντέλει της διαμεσολαβημένης γνώσης και πληροφορίας, που αποτελούν βασικές αναφορές του, τόσο σε αυτήν την έκθεση όσο και σε ολόκληρο το φάσμα της δουλειάς του. Σε εξέλιξη αυτής της πρακτικής, τόσο η έκθεση στο σύνολό της, όσο και τα επί μέρους στοιχεία της, ακροβατούν σε μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του αληθινού και του εσφαλμένου, της πραγματικής πληροφορίας και μιας κατασκευασμένης αφήγησης.

Ο Απόστολος Καραστεργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1999 και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of East London στο Λονδίνο. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως οι Διευρυμένες Οικολογίες (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), οι Δερματογραφίες (Μουσείο νοσοκομείου Α. Συγγρός) και η Επιλεκτική Γνώση (ΙΤΥΣ). Η έκθεση Sentenced to Life είναι η τέταρτη ατομική του έκθεση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.