Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί και φέτος στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για τη νέα σεζόν 2016 -2017.

Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου έχει ως στόχο την εμβάθυνση στην Θεωρία και την Πρακτική του Κινηματογράφου, καθώς και στην κατανόηση των βασικών αρχών που καθορίζουν την κινηματογραφική σκηνοθεσία (Μέγεθος Πλάνων-Καδράρισμα, Σεκάνς – Σκηνές – Πλάνα – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας,  άξονας, αλλαγή γωνίας λήψης 30 μοιρών κ.α.), με προβολή, σχολιασμό και ανάλυση αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες των πιο σημαντικών κινηματογραφικών ρευμάτων-κινημάτων, ειδών και σκηνοθετών. Θα δοθούν στους συμμετέχοντες οι απολύτως βασικές γνώσεις αναφορικά με την Ιστορία του Κινηματογράφου για να διευκολυνθεί η είσοδος στην δημιουργία. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, σε εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους ή σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη λήψη και την επεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού.

Στο πλαίσιο της Πρακτικής Εξάσκησης θα δοθεί στους συμμετέχοντες  θέμα για σενάριο ταινίας μικρού μήκους 5 λεπτών. Με τις στοιχειώδεις γνώσεις που θα αποκτήσουν κατά τη διάρκεια των πρώτων μαθημάτων (ένας μήνας 4 συναντήσεις) θα πραγματοποιήσουν τη συγγραφή του σεναρίου, το κάστινγκ, θα κάνουν ρεπεράζ, το ντεκουπάζ,   πρόβες με τους ηθοποιούς, γυρίσματα (με φώτα και ηχητικό εξοπλισμό) και μοντάζ. Παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση, θα συνεχίζεται η θεωρητική κατάρτιση με έμφαση στα ζητήματα σκηνοθεσίας και υποκριτικής, ενώ θα παρασχεθούν βασικές γνώσεις σεναρίου, εικονοληψίας, ηχοληψίας, σκηνογραφίας, διεύθυνσης παραγωγής και μοντάζ.

Ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το σεμινάριο:

· Οργάνωση Παραγωγής-Διεύθυνση Παραγωγής
· Βασικές Αρχές Σεναρίου
· Κινηματογραφική σκηνοθεσία – ο ρόλος του σκηνοθέτη
· Οι Ειδικότητες του Συνεργείου- Σκηνοθετική Ομάδα και οι υπόλοιπες δημιουργικές ομάδες
· Ο Ηθοποιός στον κινηματογράφο
· Σεκάνς – Σκηνές – Πλάνα – Γωνίες λήψης – Κίνηση της κάμερας – Εφέ – Ήχοι
· Ντεκουπάζ Τελική γραπτή μορφή του Σεναρίου Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε   πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας
· Αισθητική κινηματογράφησης (χώρος-χρόνος-πλάνα-μοντάζ-ήχος):
Ακαδημαϊκή αισθητική
Μοντέρνα αισθητική
· Η Φωτογραφία και ο Σκηνικός Χώρος στον κινηματογράφο
· Το Μοντάζ στον Κινηματογράφο
· Η Μουσική στον Κινηματογράφο

Διάρκεια Σεμιναρίου: 48 ώρες, 12 τετράωρες συναντήσεις
Παρουσίαση-Ανοιχτό Μάθημα: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στις 18.00
Κόστος: 60€ + Φ.Π.Α. το μήνα.
Φοιτητές-Προηγούμενοι Μαθητές-Ζευγάρια-Γκρουπ- Μέλη Θεατρικών ή Πολιτιστικών Ομάδων, Εκπαιδευτικοί: 55€ + Φ.Π.Α. το μήνα
Άνεργοι, ΑμεΑ: 50€ + Φ.Π.Α.  το μήνα

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση του Σχολείου του Σινεμά. Το Σεμινάριο μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε θελήσει χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο.