Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015 έχει διάρκεια 3 μήνες και πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες. Η έναρξή του προγραμματίζεται για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2015 και οι παρουσιάσεις – ανοιχτά εισαγωγικά μαθήματα του σεμιναρίου την Κυριακή 8 & 15 Φεβρουαρίου 2015, στις 17.00.

Οι μαθητές θα διδαχτούν τις βασικές αρχές της Σκηνοθεσίας, τον τρόπο άρθρωσης της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μάθουν να χειρίζονται και συνδυάζουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου. Το σεμινάριο έχει πρακτική κατεύθυνση χωρίς να λείπει η παροχή της απαραίτητης θεωρητικής γνώσης μέσω κυρίως της προβολής και ανάλυσης αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών μεγάλων δημιουργών στον προτζέκτορα. Θα αναλυθεί η μορφή και το ύφος των ταινιών των οποίων θα προβληθούν αποσπάσματα και θα δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στους σπουδαστές να καταλάβουν πως κατασκευάζεται αυτό που αποκαλούμε σκηνοθετικό ύφος ή στυλ.

Ύλη του σεμιναρίου αποτελούν οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας κινηματογράφου με τις οποίες οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή εκτός από το “θεωρητικό” μέρος (γιατί στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι) μέσω ασκήσεων αλλά και με το γύρισμα ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους (από 3-6 λεπτά διάρκεια). Μια επίλεκτη ομάδα διδασκόντων θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα καθοδηγώντας τους σπουδαστές σε κάθε βήμα τους (Γιώργος Μουζακίτης, Νίκος Λερός, Οδυσσέας Παυλόπουλος, Γιάννης Καραμπίτσος κ.α.)

Τα πρώτα 8 Μαθήματα είναι αφιερωμένα στο θεωρητικό κομμάτι της εκμάθησης των βασικών αρχών της σκηνοθεσίας αλλά και της κινηματογραφικής γλώσσας, σε μια σύντομη ιστορία των ρευμάτων του κινηματογράφου και των μεγάλων δημιουργών,  ενώ τα υπόλοιπα 16 μαθήματα περιλαμβάνουν την προετοιμασία της συλλογικής ταινίας μικρού μήκους μέσω σκηνοθετικών ασκήσεων που θα αφορούν την διεύθυνση παραγωγής, το σενάριο, την υποκριτική, την εικονοληψία, την ηχοληψία την σκηνογραφία με τον κάθε σπουδαστή να συμμετέχει στα γυρίσματα των ασκήσεων σε άλλο ρόλο κάθε φορά. Στα 16 αυτά μαθήματα περιλαμβάνονται τα μάστερκλας που δεν θα υπερβούν τα 4 , οι πρόβες, τα γυρίσματα και το μοντάζ της ολιγόλεπτης εκπαιδευτικής ταινίας. 2 Μαθήματα είναι αφιερωμένα στα γυρίσματα (τα οποία όμως θα πραγματοποιηθούν κατ΄εξαίρεση όχι σε 2 τρίωρα αλλά σε 2 οχτάωρα μέσα σε ένα σαββατοκύριακο το πιθανότερο) και 2 στο μοντάζ.

Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις προβολές και συζητήσεις του Σεμιναρίου Ιστορίας Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου δωρεάν και αν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν ολόκληρο, με το 1/3 του κόστους του. Διατίθεται δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. 

Συντονιστής του σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και μοντέρ).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αφού το σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.