Η δραματοθεραπεία είναι μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί το θέατρο, την εναλλαγή ρόλων (role playing), την κίνηση, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις υπόλοιπες τέχνες, με σκοπό να προωθήσει την αλλαγή και τη θεραπεία. Υπό την καθοδήγηση και φροντίδα του θεραπευτή, ο ενήλικος, ο έφηβος και το παιδί, έχει την ευκαιρία να εκφράσει να συναισθήματα του σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τους φόβους του, να αναζητήσει καινούργιους τρόπους για να κάνει την καθημερινότητα του πιο αρμονική.

Τα άτομα που δουλεύουν μέσα σε μια δραματοθεραπευτική διαδικασία κάνουν χρήση τόσο του λόγου όσο και του σώματος τους, ενεργοποιώντας έτσι τη δημιουργικότητα τους, έρχονται σε επαφή με το συναίσθημα τους, αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση τους και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Η χρήση του συμβολισμού και της μεταφοράς που επιτυγχάνεται σε μια δραματοθεραπευτική συνεδρία βοηθά το άτομο να επαναδιαπραγματευθεί και να αντιμετωπίσει καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο. Η δραματοθεραπεία αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ του πραγματικού και του συμβολικού κόσμου δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να ανακαλύψει πρακτικές που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή που επιθυμεί.

Απευθυνόμενες σε επαγγελματίες και φοιτητές ψυχικής υγείας, η κοινωνιολόγος-δραματοθεραπεύτρια Αφροδίτη Φουτρή και η ψυχολόγος-δραματοθεραπεύτρια Ροζελίνα Φιλιππίδου και διοργανώνουν το δεύτερο εκπαιδευτικό κύκλο συναντήσεων, όπου σε  κάθε μία από αυτές θα κυριαρχεί ένα συγκεκριμένο θέμα, που θ’ αναπτύσσεται θεωρητικά και  βιωματικά.

Ορισμένες ενότητες που θα διδαχθούν είναι οι εξής:

Ιστορία, Αρχές και βασικές έννοιες της Δραματοθεραπείας

Η Δραματοθεραπευτική μέθοδος Seame (Drama and Movement Therapy)

H έννοια της αισθητικής απόστασης

Η διεργασία της θεραπευτικής παράστασης

Η σημασία του συμβολισμού και της μεταφοράς στη Θεραπεία

Δραματοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους

Προβολικές τεχνικές και αντικείμενα

Πώς δουλεύουμε με ιστορίες στη Δραματοθεραπεία

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα γραφεία του συλλόγου Δραματοθεραπευτών και στη Θεσσαλονίκη στο χώρο Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής ανάπτυξης ΡΟΕΣ.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 13 Φεβρουαρίου στις 16:00.

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου απαιτείται κράτηση θέσης. 

Θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.